Kovács László uniós adóügyi biztos a gazdag ázsiai pénzügyi központokra is kivetné az EU adóhálóját, mivel egyes jelek szerint az adóelkerülők mind távolabbi menedékeket keresnek pénzüknek, írta a hétfői Financial Times.

A londoni üzleti napilap szerint valószínűleg Hongkong és Szingapúr is az EU célkeresztjébe kerül, annak a törekvésnek a jegyében, hogy az összességében euró-százmilliárdokat külföldre menekítő uniós állampolgárokat is megadóztassák.

A 25 EU-tagállam adóügyi illetékeseinek hétfői brüsszeli üléséhez időzített cikk szerint Kovács László azt reméli, hogy az év végéig felhatalmazást kap a pénzügyminiszterektől tárgyalások elkezdésére Hongkonggal és Szingapúrral.

A Financial Times szerint az EU-bizottságnak nincsenek pontos adatai a probléma mértékéről, de például csak a német állampolgárok, becslések alapján 300-500 milliárd euró közötti megtakarítást tárolnak külföldi számlákon.

A lap szerint Kovács Lászlónak az a véleménye, hogy az EU-n kívüli európai megtakarítások megadóztatásáról szóló direktíva viszonylagos kudarcát - Svájcban mindössze 100 millió euró adót sikerült behajtani az ott tárolt hatalmas uniós lakossági megtakarítások után - az okozta, hogy bizonyos európai pénzek tovább vándoroltak Ázsiába.

A Financial Times szerint ugyanakkor várható, hogy Szingapúr ellenáll bármilyen kezdeményezésnek, amely károsíthatja magánbanki szektorát, emellett a szingapúri pénzügyi felügyelet "eltúlzottnak" is tartja az oda irányuló jelentős átutalásokról szóló híreket.