Meredek áremelések Nagy-Britanniában

2006.09.04. 17:55

Előzetes bejelentésének megfelelően, meredeken emelte hétfőtől lakossági áram- és gázárait a legnagyobb brit szolgáltató, a nagybani beszerzési árak folyamatos emelkedésére és a cég ebből eredő rekord veszteségeire hivatkozva.

A Centrica - a British Gas anyavállalata - 12,4 százalékkal emelte az általa szolgáltatott lakossági földgáz árát, és 9,4 százalékkal az áramét.

Brit fogyasztóvédő szervezetek szerint a British Gas, amely az idén már másodszor hajt végre jelentős áremelést, most már a legdrágább lakossági szolgáltató az egyébként teljesen decentralizált brit kiskereskedelmi energiapiacon. Az Energywatch nevű piacfigyelő szervezet kimutatása szerint 2003 óta a British Gas átlagos lakossági gázárai 91 százalékkal, áramárai 81 százalékkal emelkedtek.

A Centrica már korábban közölte, hogy az elmúlt két üzleti félévében, összesen csaknem 220 millió fontot (90 milliárd forint) - ebből, az idei első félévben, 143 millió fontot - vesztett a lakossági földgázpiacon a nagybani beszerzési árak meredek emelkedése miatt.

Az idei első félévi veszteség a legnagyobb, amelyet a Centrica időarányosan eddig valaha elszenvedett.

Nem hivatalos számítások szerint a British Gas hálózatába bekapcsolt 17 millió brit háztartás, átlagos éves gázköltsége, a mostani emelés után, a jelenlegi 620 fontról (250 ezer forint) 700 fontra (280 ezer forint) emelkedik.

Nagy-Britanniában teljesen liberalizált a lakossági energiapiac, amelyen számos cég jelen van, de az utóbbi hónapokban mindegyikük alaposan emelte árait. Az EDF Energy például, már júliusban 19 százalékkal drágította az általa szolgáltatott lakossági földgázt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK