Leminősítette Magyarországot a Világbank

2006.09.06. 16:19

Hátrébb csúszott Magyarország a Világbank vállalkozói környzetet vizsgáló listáján. A lista - amelynek jelenleg a 66. helyén áll az ország - azt vizsgálja, hogy mennyire kedvez az ország a vállalkozások beindításához és működtetéséhez.

Magyarország a 66-ik helyre csúszott vissza azon a listán, amelyet a Világbank állított össze abból a szempontból, hogy az egyes országokban mennyire kedvező a környezet a vállalkozások számára. Magyarország tavaly még a 60-ik helyen állt a 175 országból álló listán, az idén viszont a vállalatok működését befolyásoló valamennyi almutató tekintetében is visszaesett.

A Világbank "Doing business" indexe jelzi, hogy miként alakul az általános szabályozási környezet, a 10 almutató pedig ezt az általános helyzetet részletezi több szempontból: egyebek mellett új vállalkozások indítása, engedélyek beszerzése, foglalkoztatás, hitelfelvétel, befektetők védelme, adófizetés szempontjából.

Például az új vállalkozások indítását figyelembe véve Magyarország a 87-ik helyre esett vissza a korábbi 80-ról. Nálunk egy új vállalkozás beindítása átlagosan 38 napot vesz igénybe, míg a kelet-európai térségben az átlag 32 nap, az OECD-tagországokban 16,6 nap.

A régión belül - az egy főre jutó GNI arányában - Lengyelország után a legmagasabb átlagos költséggel Magyarországon lehet számolni egy cég indulásakor. Ez az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) - amit a Világbank mintegy 10 ezer dollárra becsül - 20,9 százaléka, miközben a régiós átlag 14,1 százalék, az OECD-átlag 5,3 százalék. Ugyanez a költség például Szlovákiában 4,8 százalék, Csehországban 8,9 százalék, Romániában 4,4 százalék, Lengyelországban alig valamivel több, 21,4 százalék.

Az általános gazdasági környezetet vizsgálva a térségben szinte minden ország megelőzi Magyarországot: Szlovákia a 36-ik, Románia a 49-ik, Csehország az 52-ik, Bulgária az 54-ik helyen áll, Szlovénia a 61-ik, csupán Lengyelország van hátrébb, a 75-ik helyen. A lista első helyén egyébként Szingapúr áll, a második Új-Zéland, majd az Egyesült Államok és Kanada következik, a 175-ik a Kongói Demokratikus Köztársaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK