Változtatni kell a vasúti kedvezményeken

2006.09.06. 7:57

Veszélyeztetheti a vasúti áruszállítást a Magyar Vasúti Hivatal (MVH) azon határozata, amely megszünteti a pályavasúti kedvezmény mostani gyakorlatát. Több érintett cég ezért az MVH-hoz fordult, ám a szervezet kitart a kedvezmény eltörlése mellett - írja a Napi Gazdaság.

A vállalatok jelezték, hogy a vasutak az irányvonatokkal fuvarozott küldemények egy tekintélyes részét azért tudták átterelni közútról vasútra, mert az árajánlatokban a kérdéses kedvezményt is figyelembe vették és tovább tudták adni a megbízónak.

Mivel a vasutak az így adódó többlet-fuvarköltséget nem tudják átvállalni, félő, sőt biztosra vehető, hogy a kedvezmény eltörlése miatt a társaságok megbízásaik jelentős részét elveszíthetik. Ha a kedvezmény megszűnik, a fuvardíjak 7 százalékkal drágulhatnak. Ennek hatására például 300-400 ezer tonna áru szállítása kerülhet át Szlovákiába és onnan közútra, Dunaújvárosig.

Antal Dániel, az MVH elnöke elmondta, vizsgálatuk során kiderült, hogy a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. által juttatott kedvezmények nem voltak összeegyeztethetőek a vasúti törvénnyel, ezért kötelezték a társaságot a jogellenes magatartás megszüntetésére. Ezek a kedvezmények egyébként nem érték el az összpályadíj 2 százalékát, ráadásul, miután szinte mindenki részesült ebből, s jórészt hasonló mértékben, ösztönzőleg sem hatottak.

Az MVH ezért arra kötelezte határozatában a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.-t, hogy a kedvezmény mértékével csökkentse a pályadíjat, s vezessen be a jogszabálynak megfelelő kedvezményeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK