Feketelistára teszik a munkaügyi vétkezőket

2006.09.06. 8:05

Több ezer hazai vállalkozás munkaügyi vétsége válik nyilvánossá szeptember 23-tól az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) honlapján.

Fekete-foglalkoztatók, külföldit engedély nélkül dolgoztatók, munkabért nem fizető cégek egyaránt felkerülnek a feketelistára. Bár a renitens vállalkozások adataihoz mindenki hozzáfér majd, elsősorban a közbeszerzési eljárás, a pályázatkiírók számára jelent könnyebb ellenőrzési lehetőséget. A közbeszerzésekről, s az államháztartásról szóló törvények módosítása révén csak azok a vállalkozások juthatnak állami forráshoz vagy megrendelésekhez, amelyeknek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai, így nem sértik meg sem a munkaügyi ellenőrzésről, sem az egyenlő bánásmódról szóló szabályzókat - írja a Világgazdaság.

A cégeknek eddig hatósági igazolást kellett kérniük a "tisztaságukról", ám a hónap végétől nyilvánosságra kerül minden olyan szabálysértés, amelyet a törvény által meghatározott, 2005. augusztus 4-étől jogerősen szankcionáltak a munkaügyi felügyelők - mondta Papp István, a szervezet elnöke. A honlapra kerülő adatbázisból nem csak cégnév, hanem jogsértés alapján is "leválogathatók" lesznek a cégek.

A súlyos jogsértést elkövető vállalkozások, főleg a fekete-foglalkoztatók ellenőrzése az év utolsó négy hónapjában tovább szigorodik. Ahol a munkaügyi felügyelők színlelt szerződéssel vagy bejelentés nélkül foglalkoztatott dolgozót lepleznek le, mindig visszatérnek egy utóellenőrzésre, hogy kontrollálják, megtörtént-e a dolgozó bejelentése. A munkaadók 100 százalékban számíthatnak az utóellenőrzésünkre - hangsúlyozta az elnök. Főleg az építő-, a vendéglátó-, a feldolgozóipari, és a kereskedelmi cégek.

Januártól akár több mint száz felügyelővel bővülhet az OMMF létszáma. A hatóság átveszi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) a munkaegészségügy ellenőrzését. Arról, hogy ezek milyen módon kerülnek az OMMF-hez, s hány fővel lesznek többen a felügyelők, ma egyeztetnek egymással a két szervezet vezetői. Információink szerint az ÁNTSZ-nek a kormány számára készült helyzetjelentésében az szerepel, hogy a munka-egészségügyi felügyeletet több mint ötven orvos és közel kétszáz közegészségügyi-járványügyi felügyelő látja el.

Az OMMF elnöke szerint a cégek hangulatán érződik a szigorodó munkaügyi ellenőrzések hatása. A záródó kiskapuk idegessé teszik a munkaadókat, ám csak következetes ellenőrzéssel javítható a közteherviselés egyensúlya, s fehéredhet a foglalkoztatás - hangsúlyozta Papp. Idén a felügyelők hárommilliárd forintra bírságoltak meg több mint 12 ezer renitens céget. Ez már háromszázmillióval több, mint amit tavaly egész évben kiróttak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK