Sokba kerülnek a vagyonosodási vizsgálatok

2006.09.06. 10:39

Csak más adóellenőrzések rovására végezhető el jövőre a bejelentett tízezer vagyonosodási vizsgálat. A több tízmilliárdos bevételi várakozás túlzás lehet, de a félezer új ellenőr bérét biztosan ki kell majd fizetni a közszféra leépítése idején is.

A megszorításokkal egy csomagban, a jövő évre beígért tízezer vagyonosodási vizsgálat alaposan borzolja a társadalom idegrendszerét. A kabinet a le nem adózott, esetleg illegálisan szerzett jövedelemből történt vagyongyarapítás tetten érésétől 2007-ben több tízmilliárdos, pótlólagos adó-, járulék- és bírságbevételt remél. Ehhez 500 fős létszámemelést ígér az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH).

Az idei és az elmúlt két évben nagyjából mindössze 600 vagyonosodási vizsgálatot végeztek el, egy-egy ilyen ellenőrzés átlagosan 8-9 millió forintot hozott az államkaszszának a be nem fizetett adók kivetése, bírságok és a késedelmi pótlékok révén - írja a Népszabadság. Az APEH tavalyi kiadványa szerint a vagyonosodási vizsgálatok az ellenőrzési kapacitás 1,3 százalékát vették igénybe. A tavalyi, 3850 fős ellenőri létszámból kiindulva, a 10 ezer vizsgálat az ellenőrzéssel töltött munkaórák több mint ötödét vinné el - ez meghaladja a tavaly a legnagyobb adóbevételt produkáló cégek vizsgálatára fordított időt. Az 500 fős létszámbővítés teljes egészében a vagyonosodási vizsgálatokat szolgálja, ami elméletileg ellensúlyozza a munkaerő elszívását a többi területről.

A bonyolult, nagy szakmai felkészültséget és komoly ellenőrzési tapasztalatot igénylő vagyonosodási vizsgálatokat viszont nem az újonnan felvett munkatársakkal végeztetik majd, hanem belső átszervezés révén a tapasztalt revizorokkal.

Szakértők szerint ahhoz, hogy a jelenlegi alapossággal lehessen elvégezni a 10 ezer többnapos, bevallási adatokon és vagyonfelmérésen is alapuló vizsgálatot, legalább ötszáz tapasztalt revizor munkájára lesz szükség. Így el kell majd dönteni, mely területről vonják el az ötszáz ellenőrt, ahol azok hiánya minden bizonnyal érezhető lesz.

Ám, a vizsgálatok még így sem jelentenek több tízmilliárdnyi biztos, és azonnali bevételt a költségvetésnek. Ehhez ugyanis vizsgálatonként többmilliós átlagos bevételt kellene realizálni, ami azt jelenti, hogy a megállapított hiányzó adót és az ehhez kapcsolódó bírságot, pótlékot be is kellene hajtani - ez akkor lehet különösen problémás, ha az ügyben felszámolás alatt álló vállalkozás is érintett.

A vagyongyarapodási vizsgálatok kiterjesztésével azonban nemcsak a hatóságnak, hanem az adózó magánszemélyeknek is több dolga lesz. Az adócsomag ugyanis a 2006. szeptember 15-e utáni vagyonszerzések esetében az okirati bizonyítást írja elő az ellenőrzött magánszemélyeknek, a tanúvallomás már nem lesz elég.

KAPCSOLÓDÓ CIKK