Csak 2008-ban dől el az euró bevezetése

2006.09.07. 14:20

A kormány két év múlva határozhatja meg az euró bevezetésének céldátumát, a reformfolyamat megvalósítása esetén - jelentette ki Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön Egerben.

Ugyanakkor a kiigazítással járó adó- és járulékemelések ellenére sem lépi át az elvonás átlagos szintje Magyarországon a következő évben a 39 százalékot, miközben az európai átlag 42-43 százalékos - közölte Katona Tamás az Országos Könyvvizsgálói Kamara közgyűlésén.

A politikus szerint Szlovénia kivételével egyetlen újonnan csatlakozott ország sincs jobb helyzetben Magyarországnál az euró bevezetése tekintetében.

Példaként említette, hogy a cseheken kívül, akik egyáltalán nem tűztek ki határidőt, valamennyi ország legalább két alkalommal volt kénytelen változtatni az euró bevezetésének céldátumán.

Ugyanakkor a visegrádi országok sorában az elmúlt tíz évben kiemelkedően teljesített a magyar gazdaság. Ennek kapcsán az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a magyar GDP 1996-ban, vásárlóerő paritáson még csupán 48 százaléka volt az uniós átlagnak, ma ez az arány 63,2 százalék. Eközben az élenjáró csehekhez képest 21,6 százalékosról 11,2 százalékosra csökkent a különbség, és növeltük előnyünket Szlovákiával és Lengyelországgal szemben.

Mindezt az elmúlt négy évben a magyar történelemben példátlan mértékű, 28 százalékos reálbér-növekedés kísérte.

Katona Tamás szerint az államháztartás reformja keretében az intézmények finanszírozásáról át kell térni a szolgáltatások finanszírozására, az egészségügyben a fekvőbeteg-ellátás preferálásáról a járóbeteg-ellátásra, kezelni kell a lakástámogatási rendszer "ketyegő bombáját", illetve ártámogatások helyett szociális támogatásokra van szükség.

Rámutatott: ugyanakkor szükséges lesz legalább 5 ezer pedagógust elbocsátani, mert az elmúlt években 160 ezerrel csökkent az iskolások száma, és Európában ma Magyarországon a legmagasabb a 100 gyermekre jutó pedagógusok száma.

Megítélése szerint az intézkedések nyomán 2007 májusáig nő az árindex, majd zuhanva csökken, és még az idén is 3,4 százalékos lesz a reálbérek növekedése.

Ezzel együtt a reformfolyamat első szakaszában 2007 végéig a GDP kisebb növekedésével számol a tárca. Ezt követően 2008-tól megindul a nemzeti össztermék intenzívebb növekedése, és 2009-től, az egyensúly helyreállítását követően már egy egészen magas dinamikával számol a pénzügyi kormányzat - mondta Katona Tamás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK