A tópart már nem aranybánya

2006.09.10. 7:57

Visszaesett a kisebb tavak és elhagyott bányatavak mentén az ingatlanforgalmazás. Tatán élénk az érdeklődés, ám kevesen válnak meg telkeiktől, amely így felveri az árakat. Másutt alig egy-két ingatlan cserél gazdát.

A Szelidi-tó mentén mintha megállt volna az élet. Évekkel ezelőtt még gyakran emlegetett alföldi szikes tó sokat vesztett népszerűségéből - legalábbis erre utalnak az ingatlanforgalmi adatok. Távoli országrészekről nem érdeklődnek vevők, a helyiek pedig közvetítők nélkül igyekeznek megválni ingatlanjaiktól - kevés sikerrel.

Nincs vevői érdeklődés

Rácz Ágnes, a MiCasa Ingatlanközvetítő- és Ingatlaniroda vezetője szerint mintha nem lenne gazdája az üdülő és fürdőhelynek, az önkormányzati és a magán telkek melletti utcák egy része és a tóparti sétány is gondozatlan, noha az önkormányzat a tó vizének megőrzését anyagi lehetőségein belül a szívén viseli. Az itt-ott rendezetlen környék azonban nem kedvez az ingatlanértékesítésnek, mert elriasztja az esetleges érdeklődőket.

Az ingatlaniroda kínálatában hosszú ideje nincs tóparti ingatlan, és érdeklődő sem akad. Rácz Ágnes rámutat, a térség fejlesztése mintha megakadt volna az utóbbi időszakban. Dunapataj és környéke egyedi természeti szépsége miatt kiemeltebb figyelmet érdemelne. Néhány éve termálvizet találtak Szeliditóparton, sőt egy német befektető is megjelent, aki a szomszédos kastély felújítását vállalta. Azonban a munkálatok abbamaradtak.

Nem hódít a naturizmus

Alig néhány éve Délegyháza kiemelt fürdőzőhelye volt a naturistáknak. Ez megteremtette az egykori bányatavak környékén az ingatlanpiac alapjait is, hiszen számos hétvégi telket ekkortól építettek be, felhúztak több apartmant, pihenőházakat nyitottak a nap szerelmeseinek ellátására.

Ottaváné Barna Éva, a Csigaház Ingatlaniroda tulajdonosa arról számol be, hogy korábban számos adásvételi megbízást teljesített a tavak környékén, illetve Délegyházán. Családi ház, hétvégi nyaraló és beépítésre váró telkek is szerepeltek az iroda kínálatában. Jelenleg azonban áll a piac. A bányatavak egy része már nem élőképes, a mellettük fekvő házak lakói folyamatosan kihalnak, míg a fiatalok jelentős része a tavaktól távoli városokba, illetve új házakba költöznek.

Az ingatlanpiac visszaesésének okait sokan a környék fejletlen infrastruktúrájával kötik össze. Csökkent a naturizmus iránti igény, ezt pedig nem ellensúlyozták a térségben vonzerőt teremtő idegenforgalmi fejlesztésekkel.

Ottaváné Barna Éva szerint hasonló okok miatt csökkent a Dunaharaszti határában lévő bányatavak iránti érdeklődés is. A tóparti, jellemzően 100 négyszögöles telkekre jó húsz éve kis házakat építettek, amelyekre egyedül a villanyt kötötték be, a telkekre ma is földutak vezetnek. A belterületen kívüli ingatlanok zömén hobbikerteket alakítottak ki tulajdonosaik, amely iránt manapság gyenge a vásárlói érdeklődés. Idén még nem akadt érdeklődő, az iroda tavaly összesen két telek adásvételére kapott megbízást.

Tata két arca

Forrás: [origo]
Tata vonzerejét a tó közelsége is fokozza

Tata vonzerejét a tó közelsége, történelmi kisugárzása és polgári hangulata teremtette meg. Az Öreg-tó közvetlen közelében és a vízparton óriási az érdeklődés, miközben elvétve akad eladó ingatlan - mondja Ingár Lászlóné, az Ingár Ingatlan- és Hiteliroda társtulajdonosa. - Az élénk kereslet felveri az árakat, egy kisebb telken lévő bontásra érett házért akár 34 millió forintot is adnak, akik ragaszkodnak a tópart közelségéhez.

A víz közelében jellemzően nagyon régi illetve új építésű házakat találni. Az eladásra szánt néhány öreg ingatlant nagyon nehéz megcsípni, a többiekhez ragaszkodnak tulajdonosaik - teszi hozzá Ingár Lászlóné. Vásárlói szándékkal még budapestiek is érdeklődnek, továbbá befektetői szándékkal tőkeerős társaságok.

Ugyanakkor a déli fekvésű Remeteség városrészen, az Öreg-tó autópálya felöli részén jóval alacsonyabbak az árak, kisebb a vevői érdeklődés. Itt több ingatlan vár vásárlóra. A tóparti nyaralótelkeket földutakon lehet megközelíteni, ráadásul újabban panaszkodnak az itt pihenést keresők a rengeteg szúnyogra és a magas zajszintre, amelyet a közeli autópálya forgalma okoz.

Több eladó telek

A Szeged közeli, pihenésre, turizmusra, naturista fürdőzésre is alkalmas Sziksós-tó környékén lévő ingatlanok iránt közepes az érdeklődés - mondja Ács Ottó, az Agenda4 Bt. társtulajdonosa. - Főként a panelházak idősebb lakói kívánnak itt olcsóbb fenntartású, kiskertes házat vásárolni. A kínálati oldal azonban jóval magasabb a keresletnél, sokan szeretnének túladni itt kiépített ingatlanjaikon.

A mostanában gazdát cserélt telkekért a vevők 5-6 millió forintot adnak meg. A nem lakáscélú ingatlanok iránt az utóbbi időszakban erőteljesen csökkent az érdeklődés - teszi hozzá Ács Ottó, - és ezt tapasztalni a Fehér-tó közeli Szatymazon is. Az autópálya átadásától mindenki várta a térség ingatlanforgalmának élénkülését, ennek nyomait egyelőre nem érezni.

Bálint Tóth János

KAPCSOLÓDÓ CIKK