A jövőre nagyüzemben meginduló vagyonosodási vizsgálatok egyik kiindulópontja a tagi kölcsön lehet. Szakértők szerint a tulajdonosoknak gyakran tudomásuk sincs a lekönyvelt kölcsön nagyságáról, így a fenyegetettségükről sem tudnak - írja a Napi Gazdaság.

Tagi kölcsön nyújtására legális esetben akkor kerül sor, ha egy fejlesztéshez vagy beruházáshoz a társaságnak nincs elegendő forrása, a tulajdonosnak viszont van befektetendő pénze, amelyet cége rendelkezésére bocsát.

Gyakran előfordul, hogy a tagi kölcsönt azért könyvelik el, mert a társaságnak a bevételei eltitkolása miatt, papíron még a működésre sincs elég pénze, azaz nem tudja elszámolni a költségeit - közölte lapunknak Zara László, az Adótanácsadók Országos Szövetségének elnöke.

Az elnök szerint a negatív pénztár eltüntetésében sokszor a könyvelők is tettestársak. Jobb esetben felhívják a tulajdonosok figyelmét a fiktív tranzakció szükségességére, sőt, azt kölcsön-megállapodással bizonylatolják is, ám előfordul, hogy hallgatnak róla vagy meghamisítják a vállalkozó aláírását. Mindenesetre így vagy úgy, de részt vesznek, sokszor a kényszerűségre hivatkozva.

A budapesti könyvelőirodák válogathatnak az ügyfelek között, a vidékiek azonban nem "kötözködhetnek", mert elveszthetik megélhetési forrásukat - mondta lapunknak egy a neve elhallgatását kérő könyvelő. A vállalkozás tehet feljelentést, ha nem tud a kölcsönről, de nem csak a könyvelőt vonhatják felelősségre, hiszen a cég az éves bevallások aláírásával tulajdonképpen elismeri a tényt.

Az APEH mindenesetre tisztában van a tagi kölcsönök adócsalásban betöltött szerepével, ezért a vagyonosodási vizsgálatok egyik fontos kiindulópontja. A magánszemélynek az adóhatóság megkeresése esetén meg kell jelölnie a társaságnak nyújtott kölcsön forrását. Nem érdemes arra hivatkozni, hogy a pénz még a nyolcvanas évekből származik, az APEH-nak ugyanis az adózás rendjéről szóló törvény 2003-as módosítása kapcsán lehetősége van az elévülési időtől függetlenül vizsgálódni, ha az adózó jövedelmi helyzetét szeretné megállapítani.

Kamatjövedelemre vagy kaszinóban nyert pénzre csak akkor érdemes hivatkozni, ha bizonylat is van róla. Amennyiben az illető ajándékba kapta az összeget, annak nyoma kell, hogy legyen az illetékhivatali nyilvántartásokban, ha pedig kölcsön, meg kell neveznie a kölcsönadót is, akinek jövedelmi helyzetét szintén megvizsgálja az APEH, azaz a kisnyugdíjas szülők vagy a munkanélküli élettárs nehezen jöhetnek szóba.

Zara szerint a már elkönyvelt, fiktív tagi kölcsönt eltüntetni nem túl egyszerű vállalkozás. Elkönyvelhető akkora bevétel, hogy a kölcsön visszafizethető legyen, ám ebben az esetben meg kell fizetni a nyereségre eső társasági adót. Sor kerülhet a tagi kölcsön elengedésére is. A 2006. június 9-éig felhalmozódott tartozás elengedése miatt képződő nyereségből az idén kedvezményes, 10 százalékos adó megfizetésével vehető ki osztalék. Ehhez azonban megfelelő mértékű eredménytartalékra is szükség van, amely Zara szerint a fiktív tagi kölcsönt alkalmazó vállalkozásoknál nem áll rendelkezésre, hiszen többségük éppen veszteségessége miatt alkalmazza azt.