A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az Alkotmánybírósághoz fordul az Új egyensúly program keretében alkotott törvénycsomag miatt - közölte Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára kedden, az elnökség döntését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Kolláth György, a VOSZ által felkért alkotmányjogi szakértő szerint a törvénycsomag hatályba lépésével sérült a kiszámíthatóság, az előreláthatóság és a jogbiztonság alkotmányos követelménye.

A VOSZ alkotmányellenesnek tartja a jogbiztonság súlyos megsértését, az elvárt adó jogintézményének bevezetését, és kifogásolja, hogy a minimálbér kétszeresére emelkedik a járulékalap, ezért azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy visszamenőleges hatállyal semmisítse meg a kifogásolt részeket.

Kolláth György elmondta: az elvárt adó bevezetése és a minimálbér kétszerese utáni járulékfizetés kollektív szankcionálás, ami alkotmányellenes. Úgy vélekedett, hogy Magyarországon ingatag és bizonytalan a gazdasági alkotmányosság.

A VOSZ elsősorban azt kifogásolja, hogy a jogi megoldás kollektív csalónak tekinti a vállalkozókat. Az alkotmányjogász szerint nem a vállalkozónak kellene bizonyítania azt, hogy dolgozójának nem a minimálbér kétszeresét fizeti, hanem az adóhatóságnak. Szerinte az ártatlanság vélelmének a közigazgatási jogban is érvényesülnie kellene.

Dávid Ferenc elmondta: a VOSZ egyetért a kormánynak az államháztartás, a költségvetés egyensúlyának megteremtésére irányuló törekvésével, a reformokkal, ugyanakkor annak eszközeit nem fogadja el.

A VOSZ támogatja a II. Nemzeti Fejlesztési Terv célkitűzésit, ugyanakkor ellentmondást látnak a kormány Új egyensúly programja, a konvergenciaprogram és a második Nemzeti Fejlesztési Terv között, amely a foglalkoztatást, a növekedést célozza meg - mondta Tardos János, a szervezet NFT II-vel foglalkozó bizottságának elnöke. Álláspontjuk szerint a megszorító intézkedések hatásait két évben kellene maximalizálni, majd ezt követően lehetne koncentrálni a gazdaság dinamizálására. Tardos János elmondta, hogy előtérbe kellene helyezni a foglalkoztatásra rakódó terhek csökkentését, a kis- és középvállalkozások segítését.