Az energiaszolgáltatók versenyeztetésével próbálná féken tartani az energiaköltségeket az EU, az IMF ugyanakkor fellép a gazdasági nacionalizmus ellen.

Új törvényekre van szükség az energiahordozók európai piacának megnyitásához, a piacfelügyeleti szerveknek megfelelő hatáskört kell adni a monopóliumok pozícióinak megtöréséhez - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Financial Timesnak adott interjújában. A jelenlegi szabályozás, mint mondta, nem megfelelő, el kell döntenünk, hogyan reformálhatnánk meg a leghatékonyabban a rendszert - olvasható a Napi Gazdaságban.

Tanácsadói szerint Barroso olyan felállást tartana szerencsésnek, amelyben az unióban négy-öt nagy energiaszolgáltató a határokon átnyúló versenyt folytatna a vevőkért és elegendő ereje lenne ahhoz, hogy a nyersanyagszállítókkal szemben előnyös alkupozícióban legyen. Már 2007 elején szeretne elfogadtatni két új törvényt. Az egyik megtörné az óriásvállalatok piaci monopóliumát, míg a másik - akár egy páneurópai energiahatóság felállításával - megerősítené az energiapiac európai szintű szabályozását.

A nyilatkozat nyilván nem véletlenül esik egybe azzal, hogy a francia parlamentben megkezdődött a Gaz de France privatizálásának vitája az ellenzék példátlan obstrukciója közepette - 137 449 módosító indítványt terjesztettek be a törvényjavaslathoz. A gazdasági nacionalizmusban élenjáró francia kormány elképzelése szerint a vállalatóriás a privatizáció után egyesülne a Suez közműcsoporttal, s így egy globálisan versenyképes "nemzeti bajnok" cég jöhetne létre.

E politika veszélyeire figyelmeztetett Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Rámutatott arra, hogy terjed az úgynevezett erőforrás-nacionalizmus Venezuelában, Bolíviában, Csádban, Algériában, de még Oroszországban is. Ennek lényege, hogy a nyersanyaglelőhelyek tulajdonosai egyre nagyobb részt követelnek maguknak a kitermelt javak hasznából. Rato rámutatott, hogy ez csökkenti az olajtársaságok beruházási hajlandóságát, s ily módon hosszú távon negatívan befolyásolja a kormányok bevételeit.