A munkavállalók számára ma egy komplett ebéd ára, átlagosan 1034 forint, míg az étkezési jegyek adómentes határa egyelőre csak napi 409 forint - derül ki a GKI és a Szonda Ipsos közös felméréséből.
Az Étkezési Utalvány Forgalmazására Szakosodott Vállalatok Magyarországi Egyesülése (ÉUFE) megbízásából készült analízis szerint, ha 2007-ben az étkezési jegyek adómentes összeghatára, meleg étel esetén 9-ről 11 ezer forintra emelkedne, a munkaadók a jelenlegi 8356 forint helyett ,10 672 forint értékben, a dolgozók 14 százaléka helyett, 37 százalékának juttatnának jegyet. Hasonló volna a tendencia a hidegutalványok esetében is.
Az utóbbi négy évben egyre több munkahelyen és szolgáltatónál válthatók be a melegétkezési utalványok, amelyeket a munkáltatók zöme a béremeléstől függetlenül, ám a tehermentes utalványérték maximumát ki nem használva ad alkalmazottainak - mondta Akar László, a GKI vezérigazgatója. A dolgozók elégedettek a hideg- és melegutalványok juttatásával és felhasználhatóságával, a meleg ebédnek munkanapokon pedig nagy jelentőséget tulajdonítanak.
Ráadásul a vendéglátóhelyek 80 százaléka is úgy véli, hogy megéri a jeggyel foglalkozni; 77 százalék szerint a melegétkezési utalványok értékének további növelése bővítené a forgalmát, emiatt pedig a válaszadók 70 százaléka költene gépi beruházásra, 80 százalék új, főállású munkaerőt venne fel.