Kételkedik a megszorítások sikerében az IMF

2006.09.14. 11:23

Az nemzetközi Valutaalap (IMF) kételyeit fejezte ki a magyar államháztartás rendbetételével kapcsolatban. Az IMF szerint az államháztartási hiány egy év alatti négy százalékos csökkentése "kihívást jelent" ráadásul az intézkedések főként adózási vonzatúak. Az IMF Közép-Európáról szóló jelentésében Magyarországot a lassuló gazdasági növekedésű országok közé sorolta. A szervezet ugyanakkor felfelé módosította a világgazdaság-növekedési várakozásait.

Kételyeit fejezte ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kormány kiigazító, és megszorító intézkedéseivel kapcsolatban. Az IMF a közép-európai feltörekvő piacokról szóló jelentése szerint Magyarországon van a legégetőbb szükség a kiigazításokra, hogy az ország visszaszerezze a befektetői bizalmat, ugyanis az államháztartás hiánya elérte a 10 százalékot.

Az IMF szerint a kormány tervezett intézkedései igen nagy kihívást jelentenek, ugyanis bonyolult törvényi, igazgatási vonzataik miatt. A valutaalap szerint ugyanakkor tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a tervezett egyensúlyteremtés leginkább adóemelésen alapszik. A szervezet a kockázatok enyhítésére általában a pénzügyi konszolidáció, a megfelelő pénzpiaci szabályozás és a munkaerőpiac merevsége enyhítésének "vegyes csomagját" javasolja.

A Nemzetközi Valutalap őszi jelentésének feltörekvő európai országokról szóló részében a növekedés az idei és a jövő évi növekedés kockázati tényezőjeként a külföldi megtakarításokra való erőteljes ráutaltságból fakadó gondokat emeli ki.

A közép-európai térség növekedését az idei évre 5,2, 2007-re 4,6 százalékban prognosztizálja, ezen belül Csehország és Szlovákia esetében gyorsulásra, Magyarország , Lengyelország és Szlovénia esetében lassúbb ütemre számít. Magyarország idei GDP növekedését 4,5, 2007 évi növekedését 3,5 százalékra jósolja az IMF. Összességében az élénk hazai kereslet, és az eurózóna külső kereslete táplálja a közép-európai régió növekedését.

A régió országainak GDP-arányos folyó fizetési mérleg deficitje 2006-ban 3,4 százalékra növekszik, majd várhatóan 2007-ben némileg csökken, 3,1 százalékot tesz ki. Magyarország folyó fizetési mérleg deficitjét az IMF az idei évre 9,1, jövőre 8,0 százalékra prognosztizálja. A nemzetközi pénzügyi szervezet kockázati tényezőt e téren a rövid távú adósságok növekedésben és a költségvetés eladósodásában lát - országonként eltérő mértékben.

Nagyobb lesz a világgazdaság növekedése

Az IMF jelentése szerint a korábban jósolt 5,1 százalékos 2006-os, és 4,9 százalékos 2007-es világgazdasági növekedés számait felfelé módosították. A legutóbbi, áprilisi jelentéshez képest a Nemzetközi Valutaalap 0,25 százalékkal magasabb növekedést vár a következő két évre.

Az IMF szerint az Európai Unió lassan, de magához tér, ugyanakkor például a Német gazdaság a vártnál lassabban növekszik majd. Éppígy lassabb bővülést várnak az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb gazdaságában. A Nemzetközi Valutaalap jelentése szerint a világgazdaságot olyan országok húzzák majd felfelé, mint Kína.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK