Leminősítést helyezett kilátásba a Moody's

2006.09.22. 20:52

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette pénteken Magyarország egyébként elsőrendű, viszont az év eleje óta már negatív kilátással ellátott hosszú futamú forint- és devizakötvény-adósi, valamint devizabankbetéti besorolásait a Moody's Investors Service, amely szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

A leminősítési vizsgálat a Moody's londoni közleménye szerint az "A1" szintű hazai és devizakötvény-adósságra, valamint a hasonló besorolású devizabankbetéti országplafonra vonatkozik.

A döntés a kereskedelmi adósság-kibocsátókra megállapított "Aa1" szintű devizaktövény-adósi országplafont - amely az általános törlesztési moratórium valószínűségét méri szuverén nem fizetővé válás esetén -, valamint a hazai valutában vezetett betétek és adósságok "Aaa" szintű országplafonját, vagyis a bármely magyarországi adósságkibocsátónak adható, lehető legmagasabb forintadósi osztályzatot nem érinti.

Ez utóbbi besorolási kategóriákat a Moody's májusban honosította meg, amikor bejelentette: több tucatnyi ország, köztük Magyarország újonnan megállapított adóskockázati besorolási plafonját a szuverén adósi osztályzat fölé emelte, jelezve a szuverén és a kereskedelmi adósság-kibocsátók adósosztályzatai közötti, addigi szoros kapcsolat lazulását.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az egyes országokban bejegyzett cégadósok adóskockázati besorolásának korábban hagyományosan az adott ország szuverén adósi osztályzata szabott határt.

A Moody's májusi londoni bejelentése szerint azonban az új országplafon-metodika tükrözi, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmi adósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.

Az "Aa1" szintű devizaadósi országplafon azt jelzi, hogy igen alacsony a valószínűsége a kereskedelmi devizaadósokra elrendelt fizetési moratóriumnak, még abban az esetben is, ha a szuverén devizakötvény-adóssággal a kormány törlesztési késedelembe esnék.

A Moody's idén február 22-én már negatívra rontotta az addigi stabilról a magyar adóskockázati besorolások kilátását; a pénteken bejelentett leminősítési felülvizsgálat a negatív kilátásnál eggyel erőteljesebb jelzés az adósosztályzat várható leminősítésére.

A pénteki bejelentéshez fűzött Moody's-elemzés szerint jóllehet Magyarország makrogazdasági teljesítménye meglehetősen jó volt az elmúlt időszakban a jelentős folyómérleg- és költségvetési hiányok, valamint a költségvetési hiánycélok folyamatos átlépése ellenére is, azonban nem biztos, hogy e kedvező környezet még hosszú ideig fennmarad.

A magasabb adókat hatósági áremelésekkel elegyítő új gazdaságpolitika valószínűleg lassítani fogja a növekedést, és ez hatással lesz a kormányzati bevételekre, miközben erősíti az inflációs nyomást, áll a jelentésben. Mindeközben a jegybanknak is "mind nehezebb dolga lesz a infláció kordában tartása és a valutaspekuláció közötti kényes egyensúlyozással".

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK