Érdemes felbecsültetni a zavargások kárát

2006.09.22. 14:04

Érdemes jelenteni a biztosítóknak a kárt, amelyet az utcai zavargások hagytak maguk után a magántulajdonban. Forgács Zoltán a Magyar Biztosítók Szövetségétől (MABISZ) az [origo]-nak elmondta: elvileg a biztosítók nem kötelesek megtéríteni a zavargások okozta kárt, de a mostani helyzetben egyes társaságoknál lehet szó méltányosságról.

Érdemes bejelenteni és felbecsültetni azt a kárt, amely a zavargások miatt keletkezett biztosított járművekben, boltokban vagy lakásokban. Forgács Zoltán, a MABISZ közgazdasági ügyvezetője szerint a szerződés szerint jogalap ugyan nincsen a kártérítés-igény érvényesítésére a biztosítóval szemben, de a társaságok dönthetnek úgy, hogy méltányosságból fizetnek.

"A társaságok döntése, hogy fizetnek-e kártérítést, mert a szerződés nem kötelezi őket erre" - jelentette ki a szakember. Forgács emlékeztetett: a tüntetések, zavargások okozta kár nem szerepel biztosítási tételként a szerződésben. Azonban, ha a biztosító úgy dönt, mégis megtéríti, vagy enyhíti a kárt, nem árt, ha van egy hivatalos kárfelmérése az ügyfélnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK