Kiszivárgott vélemény a konvergenciatervről

2006.09.22. 12:32

Az Európai Bizottság támogatja a magyar konvergenciaprogramot, ugyanakkor számos kockázatot megnevez és a tervek következetes és szigorú végrehajtására szólít fel - közölte  a Reuters brit hírügynökség tudósítására hivatkozva pénteken a Porfolio.

Az Európai Bizottság az anyag szerint 2007 április 10-ig ad haladékot a kormánynak, hogy tényleges intézkedésekkel és számokkal is alátámassza a költségvetési kiigazítás tervét.

A bizottsági anyag hivatalos publikációja jövő kedden várható. Az Európai Bizottság ajánlása, hogy 2009-re a költségvetési hiány csökkenjen a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá. Ez gyakorlatilag megegyezik a konvergenciaprogramban megfogalmazott szándékkal.

Az Európai Bizottság véleménye szerint Magyarországon meg kell szüntetni a túlzott deficit korszakát, mely a GDP 3 százaléka feletti hiányt jelenti. Erre határidőt legkésőbb 2009-ig kap a kormány. A reformokat amilyen hamar csak lehet, el kell indítani az államigazgatásban, az egészségügyben, a nyugdíjrendszerben, az oktatásban. A kiadásoknak fokozatosan mérséklődniük kell.

Az Európai Bizottsággal folytatott konzultációk alapján Veres János pénzügyminiszter arra következtet, hogy a jövő héten szerdán jóváhagyják a magyar konvergenciaprogramot. A miniszter a Reuters-nek adott rövid telefoninterjújában elmondta: számos konzultációt folytatott, köztük Joaquin Almuniaval, az Európai Bizottság pénzügyi biztosával, és informális tanácskozása volt az Ecofin, az EU pénzügyminiszterek tanácskozásán. " Minden jel arra utal, hogy jóváhagyják a programot" - mondta.

Veres arra számít, hogy a bizottság hangsúlyozni fogja: az idén elkezdett pénzügyi reformprogramot a kormány megvalósítja. " Számos kérdést tettek fel nekünk, de olyat nem, amely a program elfogadását,  vagy a program lényegét kérdőjelezte volna meg" - említette. A miniszter hozzátette: partnerei főként azt firtatták, vajon Magyarország a program által megadott pénzügyi pályán tud-e majd mozogni a 2010-es általános választások közeledtével. "A részletes reformtervet, amit a korábbi programból hiányoltak, tartalmazza a program, ami szintén megalapozottá teszi, hogy azt el fogják fogadni" - jelezte.

Magyarország államháztartásának hiánya a bruttó hazai termék 10,1 százalékát éri el, és ez a legnagyobb az Európai Unióban. A kormány 2007-re a hiányt 6,8, majd 2009-re 3,2 százalékra akarja leszorítani. A jóváhagyott adóemelések és kiadáscsökkentések révén évi 1000 milliárd forintos hiánymérséklésre számít a kormány, az adóemelések viszont a gazdasági növekedés ütemét a felére, jövőre 2,2 százalékos ütemre lassítják - említette meg a Reuters.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK