Megújult a békéscsabai repülőtér

2006.09.22. 12:54

Több éves fejlesztési program eredményeképpen átadták a megújult békéscsabai repülőteret. Az 50-55 személyes utasszállító gépek fogadására alkalmas repülőtér a légi forgalomhoz szükséges összes technikával és berendezésekkel rendelkezik.

A száz százalékban a Békés megyei Önkormányzat tulajdonában álló békéscsabai repülőtér két ütemre bontott, összességében 2 milliárd forintba került fejlesztése még 2002-ben kezdődött. Akkor a Széchenyi-terv keretében 295 millió forint pályázati forrás segítségével, 500 millió forintért bővítették és korszerűsítették a parancsnoki épületet. A beruházás részeként új infrastruktúra is épült a telekhatáron belül, valamint elkészült egy irányítótorony is.

A következő ütemben pedig megépült az 1300 méter hosszú és 30 méter széles kifutópálya a kapcsolódó gurulóutakkal, forgalmi előterekkel és fénytechnikával. A most átadott 1,5 milliárd forint beruházás költségeiből 550 millió forintot az unió által finanszírozott Interreg III/A alap, 400 millió forintot pedig a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács, míg a fennmaradó részt a megyei önkormányzat, mint saját forrást biztosított.

A beruházás részeként rengeteg kiszolgáló berendezést is vásárolnia kellett az önkormányzatnak. Így egy speciális tűzoltóautót, hozzá tűzoltóbázist is kellett építeni, továbbá tartály- és csomagszállító kocsikat, a repülőgépeket mozgatni képes járművet, illetve a pálya karbantartásához szükséges többfunkciós gépjárművet. Az 50-55 személyes utasszállító gépek fogadására alkalmas békéscsabai repülőtér, miután immár minden, a légi forgalomhoz szükséges technikával és berendezésekkel rendelkezik, a napokban megkapta a légihatóságoktól a működési engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK