Eddig egy pozitív mintát találtak GMO-rizsben

2006.09.28. 18:31

Egy génmódosított "szennyező anyagot" tartalmazó rizsmintát találtak a magyar állat- és növény-egészségügyi szolgálat szakemberei eddig - mondta csütörtökön Deák Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-biztonsági osztályvezetője.

Azoknál a cégeknél vizsgálódtak, illetve vizsgálódnak az ellenőrök, amelyek Magyarországra közvetlenül importáltak rizst az USA-ból, illetve Kínából. A szakértők azokat a tételeket keresik, amelyeket az idén szállítottak be ezekből az országokból Magyarországra. Az ellenőrzéseket kiterjesztették az élelmiszer-forgalmazókra is.

Ez utóbbi vizsgálatok során 26 tételt zároltak az ellenőrök. Jelenleg a szakemberek 10 tételt vizsgálnak. E vizsgálatsorban találták a szennyezett mintát, melynél jelenleg úgynevezett megerősítő vizsgálatokat végeznek. A tételt, amelyből a minta származik, az azt forgalmazó élelmiszer-áruházlánc már korábban a saját kezdeményezésére elvégeztetett vizsgálat alapján kivonta a fogalomból.

Deák Ferenc nem kívánta megnevezni konkrétan, hogy melyik élelmiszer-nagykereskedő boltjában fordult elő Magyarországon génmódosított szervezettel (GMO) szennyezett rizs. Jelezte azonban, hogy ez 891 kilogramm GMO-rizs volt, amit már meg is semmisítettek.

A vizsgálatok költségét az elsődleges forgalmazónak kell állnia, ha a szállítmány augusztus 23-a után került az országba, vagy ha a vizsgálati eredmény pozitív, és a kifogásolt tételt a hatósági ellenőrök találták meg. Egy vizsgálat 36 500 forintba kerül.