A rendőri sérülések után fizet a Generali

2006.09.29. 8:04

A Generali-Providencia Biztosító duplán érintett a múlt heti Szabadság téri zavargásban. A biztosító nemcsak az MTV vagyon-, hanem a rendőri állomány élet- és baleset-biztosítójaként is érintett volt a múlt hétfői eseményekben - értesült a Napi Gazdaság.

A rendőrökre még a korábbi Belügyminisztérium kötött szerződést a Generali-Providencia Biztosító társasággal, a jelenleg is érvényben levő biztosítás a hivatásos rendőr-, határőr- és tűzoltósági állományra terjed ki, összesen mintegy 60 ezer főre - mondták a hatáskört átvevő Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. A feltételek értelmében a biztosító baleseti halál és rokkantság esetén szolgáltat, de kártérítést fizet a kórházban töltött napok után és külön műtét esetén is. Előre meghatározott összeg jár a megsérült rendőröknek csonttörés és égési sérülés után, ám azt, hogy mennyi, üzleti titokra hivatkozva nem árulták el.

A biztosítótársaságnál arra a kérdésre, hogy a múlt heti zavargások idején szerzett sérülésekre nem vonatkozik-e a vagyonbiztosításoknál általános kizárás, úgy válaszoltak: a szerződés értelmében egyetlen esetben mentesülne a biztosító a kártérítési felelősség alól, mivel azonban az elmúlt napokban Budapesten történt események nem tekinthetők háborús cselekménynek, így nem eshetnek kizárás alá. A szolgálatban lévő rendőrök sérülései - a biztosító eddigi információi szerint - balesetnek minősülnek, így a biztosító kockázatviselése természetesen kiterjed a szolgálati sérülésekre.

A Generalihoz eddig még nem érkezett konkrét kárbejelentés azoktól a rendőröktől, akik a múlt hétfői és keddi zavargásokban sérültek meg az MTV-székháznál, illetve a Rákóczi út környékén, ám ez a biztosító szerint nem meglepő. Tapasztalataik szerint az érintettek és családtagjaik ezekben a napokban a gyógyulással vannak elfoglalva, és kárigényüket a biztosítóhoz csak ezután jelentik be. A Generali az ügyet kiemelten kezeli: már felvették a kapcsolatot a minisztériummal és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a biztosítási szolgáltatások a legrövidebb időn belül eljussanak az érintettekhez.

A múlt heti eseményekben megsérült rendőröknek a főpolgármesteri hivatal is pénzt juttat, de például a rendteremtésre Budapestre vezényelt és ott megsérült szombathelyi rendőrök is pénzjutalmat kaptak a város polgármesteri hivatalától. A Generalival kötött biztosítás a rendőri erők felszerelésének pótlására nem terjed ki - tájékoztattak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. Ugyanakkor a zavargások közben kiégett szolgálati járművekre - az egyik megrongálódott rendőrautó híreink szerint az abonyi rendőrkapitányságé volt - vélhetően a rendőrség gépjárműveinek biztosítója fizet majd kártérítést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK