Csökken az autópálya-matricák ára

2006.09.29. 8:24

Októbertől olcsóbban árulnak egyes gyógyszereket, és többen részesülnek a megemelt távhőtámogatásban is. A személyautókra érvényes, négynapos autópálya-matricák ára 1520-ról 1170 forintra csökken.

Október elsejétől 13 támogatott medicina térítési díja átlagosan 10 százalékkal csökken. A készítmények között van vérnyomás- és koleszterin csökkentő, antibiotikum és csontritkulás elleni készítmény. Szintén mostantól bővül a szubvencionált (támogatott) gyógyszerkör, 24 új hatóanyag 63 generikumát fogadták be. Egyebek között új vérnyomás-, vércukorszint- és savcsökkentő, antidepresszáns, gyulladásgátló patikaszerek vannak a befogadott készítmények között - számol be a Napi Gazdaság.

Vasárnaptól bővül a távhőtámogatásban részesülők köre és emelkedik a támogatás összege is. A kormány ugyanis a nagycsaládosokra és a fogyatékkal élőkre is kiterjesztette a távfűtési támogatást. Az összege is nőtt, minden érintett számára egységesen havi 2500 forint lesz. A már támogatott több mint 60 ezer nyugdíjas pedig automatikusan az emelt összeggel kapja a segítséget. A számítások szerint október 1-je után 28 ezer nagycsaládos és 35 ezer fogyatékkal élő embert nevelő család veheti igénybe a támogatást. Az emelt összegű támogatás december 31-éig jár, és a kormány számításai szerint összességében mintegy 900 millió forintot jelent. Jövőre pedig a még kidolgozás alatt lévő új támogatási rendszerben kapnak majd fűtési hozzájárulást a rászorulók.

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény júliusi módosítása révén október elsejétől lehetővé válik a városatyák alapdíjának csökkentése, illetve a képviselő-testület a kötelezettségét megszegő képviselő tiszteletdíját maximum 12 hónapig csökkentheti, a természetbeni juttatásokat megvonhatja. Az új szabály alapján például a tízezer főnél nagyobb településeken a képviselők havi alapdíja a köztisztviselői illetményalap arányában az eddigi 2,8-szoros helyett 2,2-szeresére szelídül.

A nyári turisztikai időszak lezárultával, vasárnaptól a csak személyautókra érvényes négynapos autópálya-matricák ára 1520-ról 1170 forintra csökken. A D4-es, 12 tonna össztömeg feletti járművekre érvényes egynapos matricák ára viszont 2000-ről 2750 forintra emelkedik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK