Jól lehet keresni a doménnév-spekulációval

2006.09.29. 9:10

Jó üzlet a .eu végződésű honlapcímek árusítása. Egyesek annyit keresnek a törvénytelen doménnév-kereskedelemmel, mint amekkora profitot az illegális fegyverkereskedelem vagy a drogügyletek hoznak.

A visszaélésekre Maria Berger német EP-képviselő hívta fel a figyelmet, aki néhány képviselőtársával látogatást tett az EURid nevű brüsszeli testületnél, mely az európai doménnevek kiosztását irányítja. Szerintük vannak olyan cégek is, amelyek akár 200-300 ezer doménnevet is megszereztek spekulációs célból. A képviselő szerint az EURidnek körültekintőbbnek kellene lennie a doménnevek regisztrációjánál - olvasható a Világgazdaságban.

Ellentmond a kritikáknak az, hogy július végén az EURid felfüggesztette 74 ezer, .eu kiterjesztésű honlap címhasználati jogát. Az oldalakat bejegyeztető 400 regisztrációs iroda a hatóság szerint megsértette a doménnevek bejegyzésével és felhasználásával kapcsolatos szabályokat. A regisztrátor cégek befektetésként kezelve a doménnevek megszerzését,  több értékes .eu végződésű weblapot úgy regisztráltattak, hogy azokat nem létező ügyfelek számára kérelmezték. Emiatt az EURid egyrészt felfüggesztette a címhasználat jogát, másrészt pert is indított az irodák ellen.

Magyarországon jelenleg 16 cég foglalkozik regisztrációs tevékenységgel. Rémiás Gábor, az EU-domain Kft. vezetője szerint a szindikátusba tömörült négyszáz iroda egyetlen ciprusi székhelyű cégnek a nevére kérte a bejegyzéseket. Néhány közülük rendkívül jó üzletnek bizonyult, a hotels.eu honlapot 257 ezer, a shopping.eu honlapot 153 ezer euróért sikerült értékesíteni nyílt árverésen. A regisztrációs irodák pár hónappal korábban csupán pár eurót fizettek ezekért a doménnevekért. A hotels.eu működését már fel is függesztették.

A legjobb üzletet a .com kiterjesztésű honlapok eladása jelenti. A sex.com weboldalt például 14 millió dollárért sikerült értékesíteni - mondta Koleszár Péter, a doménnevekkel foglalkozó Domainabc.hu szakportál főszerkesztője. Az interneten jelenleg 52 milliónyi .com végződésű webcím létezik, így egyelőre a 2,15 millió .eu kiterjesztésű honlap nem jelent konkurenciát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK