A konjunktúra lassulása várható

2006.10.02. 7:21

A szigorú 2007. évi költségvetés és a körvonalazódó reformok okozta érdeksérelmek társadalmi feszültséget okoznak, a gazdasági folyamatok azonban konszolidált keretek között maradnak a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint.

A magyar gazdaság fejlődése a II. negyedévben lassult, júliusban viszont valamelyest gyorsult. Az ipari termelés az I. negyedévihez hasonló ütemben bővült, a járműgyártás júliusban csaknem egyharmaddal növelte kibocsátását az egy évvel korábbihoz képest. Magas a rendelésállomány és ezen belül az új rendelések szintje.

Az építőiparban az előző hónapok visszaesése után júliusban, ha szerényen is, de nőtt a termelés. A kiskereskedelmi forgalom viszont tovább lassult, s folytatódott a gépjármű-kereskedelem visszaesése. Az üzemanyag-forgalom a magas ár ellenére töretlenül 10 százalékkal bővül.

Az infláció márciusban és áprilisban volt a legalacsonyabb, 2,3 százalékos, azóta emelkedik, augusztusban már 3,5 százalék volt. Az augusztusi energiaár-emelés és a szeptemberi áfaemelés hatására az infláció decemberben elérheti az 5,8 százalékot, éves átlagban a 3,7 százalékot. Az infláció tetőzése 2007 kora nyarán várható, amit gyors esés fog követni.

Az idei első hét hónapban a bruttó keresetek 7,4, a nettó keresetek 8,2, a reálkeresetek pedig 5,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszektorban mintegy 1 százalékponttal gyorsabb a dinamika. Az év során a bruttó keresetek növekedésének lassulása, a nettó keresetek első félévhez viszonyított csökkenése várható. Az év egészében - a költségvetési konszolidáció hatására - már csak 2,5 százalék körüli átlagos reálkereset-emelkedés valószínű.

Idén a foglalkoztatottak száma lényegében stagnál, a versenyszektorban kissé nő, a költségvetésiben csökken. A munkanélküliség az I. negyedévhez képest mérséklődött, de azóta ismét emelkedik, az év végére - részben szezonális okokból, részben a megkezdődő állami racionalizálás hatására - várhatóan még magasabb lesz.

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya az I. félévben 400 millió euróval volt magasabb a tavalyinál, de ez főleg az EU-támogatások második félévre tolódásával függ össze. Az áruforgalmi mérleg javult, a szolgáltatási romlott, a jövedelem-kiáramlás pedig gyorsult.

KAPCSOLÓDÓ CIKK