Független civil szervezetek mögött álló radikális állatvédők perlik a gyorsétteremláncokat. Álláspontjuk szerint a láncok elhallgatták, hogy a sült húsok rákot okozhatnak. Az éttermek úgy védekeznek, ahogy tudnak. Például álfüggetlen civil csoportokat alakítanak.

Amerikai orvosok egy csoportja pénteken pert kezdeményezett a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon hét étteremlánc, köztük a McDonald's és a Burger King ellen. A Felelős Orvosok Bizottsága (PCRM) állítja: rákkeltő anyagokat találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben. A szervezet a beadványában kifogásolja, hogy a láncok nem adtak felvilágosítást a fogyasztóknak az anyag jelenlétéről - írja a Népszabadság.

A PCRM szerint a rákkeltő anyag (heterociklikus aminósav) a csirke túlzott, olajban történt sütésekor keletkezhet. A PhIP szerepel az államnak a vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján. Márpedig Kalifornia államban kötelező a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben.

A PCRM nevű, magát független orvosi szervezetként beállító civil csoport gyakorlatilag folyamatosan szállítja a pereket a gyorséttermek ellen különféle, többségében állati eredetű élelmiszerrel kapcsolatos aggályai miatt. Az 1985-ben alapított szervezetet lapértesülések szerint állatvédő csoportok 1 millió dollár körüli összeggel támogatják.

A lapok által leggyakrabban idézett forrást - Center for Consumer Freedom (CCF) - ellenben a gyorséttermek pénzelik. A kérdésről az önmeghatározása szerint szintén független és civil szervezet a weblapján szűkszavúan csak annyit közöl, hogy a szervezet támogatói között bizonyos "éttermek" is vannak.