Csökkentek a gázárak Csehországban

2006.10.02. 11:40

Október 1-jétől 5,5 százalékkal csökkentek a lakossági gázárak Csehországban. A nagybani, tehát céges felhasználók számára az árcsökkentés átlagban 5,2 százalék.

Az árcsökkentést az Energiaügyi Szabályozó Hivatal (ERU) rendelte el, miután kiderült, hogy a legfőbb szállító, az RWE Transgas, amely a cseh földgázpiac 80 százalékát ellenőrzi, az év első felében olcsóbban szerezte be a földgázt, mint ahogy azt az ERU-nak előzetesen jelezte. Az ERU szerint ennek alapján az RWE Transgas nyeresége az első és a második negyedévben is jóval magasabb volt, mint amit a hivatal elfogadhatónak és megfelelőnek tart.

Az ERU-t a második negyedév folyamán éles bírálatok érték, mert miután kiderült az RWE Transgas olcsóbb földgázvásárlása, nem csökkentette azonnal a lakossági földgáz árát. Josef Firt, az ERU elnöke elismerte, hogy a gáz árának októberi csökkentése kompenzálni akarja a fogyasztókat a korábbi, indokolatlanul magas árakért.

Az RWE Transgas, amely a német RWE csoport leányvállalata, jelezte, hogy tudomásul vették az ERU döntését és tiszteletben tartják azt. Ha nem lesznek drámai változások a világpiacon, az ERU azzal számol, hogy jövő év január elsejétől kezdve az októberi gázárak legalább negyed évig változatlanok maradnak - jelentette ki Firt.