Marad a reform, de a bizonytalanság is

2006.10.02. 9:55

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a magyarországi önkormányzati választások eredményét jórészt már előre beárazta piac, és ha folytatódik az egyensúlyi program, akkor a választások kimenetelének önmagában nem lesz erősen negatív piaci hatása, többen azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata piaci nyomásnövelő tényező lehet.

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci elemzője hétfőn azt mondta: a forint nem gyengült jelentősen a hétfői nyitásban, ami arra látszik utalni, hogy a piac "meglehetősen jól fogadta" a híreket. Edgeworth szerint most inkább az jelent piaci kockázatot, ha a következő hetekben folytatódnak a politikai csatározások, különösen az MSZP-kongresszus, valamint az 1956-os felkelés közelgő évfordulója előtt; ezek folyamatos nyomást gyakorolhatnak a piacra.

A Deutsche Bank londoni térségi elemzője szerint Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata - amelyben az államfő bírálta a miniszterelnököt - fokozza a koalícióra nehezedő nyomást, és "erre a piac nyilvánvalóan oda fog figyelni ... ahogy szoros figyelemmel fogja követni azt is, hogy Gyurcsány (Ferenc miniszterelnök) marad-e vagy megy". Edgeworth szerint ez "a következő hetekben, hónapokban, negyedévekben nyomni fogja a piaci hangulatot ... ha (Gyurcsány) akkor még a helyén lesz".

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke is azt mondta, a piacok az első reakciókból ítélve önmagában a választási eredményt "figyelmen kívül hagyták", viszont arra fognak koncentrálni, hogy az eredmény további bizonytalanságot idézett elő, elsősorban abban a tekintetben, hogy "a miniszterelnök meddig lesz képes, vagy egyáltalán képes lesz-e hivatalában maradni".

Evans szerint azonban a piac már korábban beárazta "azt a magyarországi politikai kockázati elemet, amely néhány hete még nem volt jelen ... a választási eredmények ezen nem változtattak, így a piaci reakció igen halvány lesz". Hozzátette: ha Gyurcsány Ferencet végül távozásra kényszerítenék, az "súlyos kérdéseket vetne fel" azzal kapcsolatban, hogy a kormánynak lesz-e még kedve keresztülhajtani a költségvetési reformcsomagot, így Gyurcsány esetleges menesztésére már jó eséllyel negatív lenne a piaci reakció.

Arra a kérdésre, hogy a választási eredmény növelheti-e a magyar szuverén adósosztályzat leminősítésének esélyét, a Bank of America vezető londoni szakértője azt mondta: erre rövid távon nem számít, mert szerinte a hitelminősítők egyelőre a kivárás álláspontjára helyezkednek. "Nem lenne méltányos, ha a hitelminősítők a helyhatósági választást használnák indokként valamely besorolási módosításhoz ... a majdani tényleges költségvetési adatokat fogják nézni, és a piacokhoz hasonlóan ignorálják a helyi választások eredményét", jósolta Evans.

A magyar hosszú futamú adósosztályzatra mindhárom nagy hitelminősítő - Standard & Poor's, Fitch Ratings, Moody's Investors Service - leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben, sőt, a Moody's másfél hete külön negatív felülvizsgálat alá vette Magyarország nála egyébként elsőrendű "A1"-es - a másik két cég "BBB plusz" magyar osztályzatánál három fokozattal jobb - hosszú futamú besorolásait. A Moody's akkori indoklásának egyik eleme szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

A Moody's idén február 22-én rontotta negatívra az addigi stabilról a magyar adóskockázati besorolások kilátását; a szeptember 22-én bejelentett külön leminősítési felülvizsgálat a negatív kilátásnál eggyel erőteljesebb jelzés az adósosztályzat várható visszasorolására.

Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke - amikor augusztusban az MTI-nek nyilatkozva cáfolta az azonnali leminősítésről akkor elterjedt piaci szóbeszédet - egyenes utalást tett arra, hogy a cég bármiféle besorolási módosítással megvárja az októberi önkormányzati választásokat, illetve azt, hogy "utána mi történik".

A magyarországi önkormányzati választásokról kiadott hétfői londoni kommentárjában a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató azt írta: az eredmény piaci szempontból semleges. Az enyhén pozitív tényező lenne, hogy az előzetesen várt eredmény született, ezt azonban nagyjából ellensúlyozza a köztársasági elnök beszéde, amely a cég londoni irodája szerint ösztönözheti a tiltakozó megmozdulásokat a következő napokban.

A Goldman Sachs szerint "jelképes fontosságú", hogy a budapesti főpolgármesteri posztot megtartotta a koalíció, mert emiatt nem várható változás a szocialisták vagy a szabad demokraták gondolkodásmódjában, márpedig "ők azok, akik lemondásra kényszeríthették volna a kormányfőt". Az elemzés szerint Gyurcsány Ferenc "ez idő szerint" várhatóan marad, és a békés tüntetések legfeljebb néhány héten belül elülnek.

A GS a kommentár szerint nem számít arra, hogy a választási eredmények aláásnák a takarékossági csomagot, és a 2007-es költségvetés jó eséllyel olyan feszes lesz, ahogy azt a konvergencia-program előirányozza. Az MSZP-n belül nincs hiteles kihívója a miniszterelnöknek, és "a párt megértette, hogy nincs sok választása a költségvetési megszorítások továbbvitelén kívül, legalábbis jelenleg".

Ez azonban néhány éven belül változhat: előállhat egy hiteles vetélytárs, a szocialisták is úgy dönthetnek, hogy Gyurcsány nélkül jobbak a választási esélyeik, és erősödhet a nyomás a költségvetés fellazítására. "Jelenleg azonban a politikai zajongás fokozatos csillapodására számítunk" - áll a Goldman Sachs hétfői londoni elemzésében.

[origo]/MTI

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK