Ha gyorsan és kényelmesen, továbbá a lehető legkevesebb kárral akarunk lakóhelyet váltani, professzionális költöztető céget tanácsos megbízni. A piaci árak alapján úgy tűnik, 50 ezer forint alatt nem úszhatjuk meg, de akár a 100 ezret is megközelítheti a költség.

Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy szabadon megválaszthatja költözése idejét, és a kánikulában nem tudta magát rászánni (egyébként érthetően), annak most jött el az ideje, elvégre fagyoskodni sem kellemes egy kapu előtt veszteglő komód mellett.

A kérdés természetesen az, megoldjuk-e önerőből, illetve a rokonok és barátok közreműködésével, vagy vegyük igénybe hozzáértők szolgálatait. Előbbi esetben csak megfelelő erőnlétre, türelemre, no meg némi szervezőkészségre lesz szükségünk - leszámítva persze egy olyan járművet, amely legalább jóindulattal teherszállítónak nevezhető.

Ha mesteremberekre bízzuk a feladatot, természetesen drágább lesz a hurcolkodás. Az általunk megkérdezett cégek 60 és 80 ezer forint közé tették egy átlagos, háromszobás (működő liftes házban lévő, ennek hiányában legfeljebb első-második emeleti) budapesti lakás hozzávetőleges költöztetési költségét. Egy tekintélyesebb vagy (fuvarozószemmel) problémásabb hajlék ennél csak többet vihet el.

Nem kevés, de - a szakképzetlen segítőtársak esetleges ügyetlenségéből származó károkra gondolva - könnyen lehet, hogy bőven megéri. És akkor kényelmi szempontokat még nem is említettünk. A profik általában garanciát vállalnak a szállított tárgyak épségére, illetve előfordul, hogy bizonyos értékhatárig (2-3 millió forint) biztosítják őket.

Bármelyik változat mellett döntünk, alaposan tervezzük meg az akciót. Az első lépes a felesleges lomoktól való megszabadulás, szem előtt tartva a közkeletű bölcsességet, mely szerint amit az utóbbi öt évben nem kerestünk, azt vélhetően a következő ötben sem fogjuk hiányolni.

A bútoroknál kisebb ingóságokat érdemes precízen felcímkézett dobozokba csomagolni - sok helyütt lehet kimondottan erre a célra gyártott, papírból vagy műanyagból készült speciális darabokat kapni, sőt kölcsönözni is. Az 5-25 dobozból álló szettek 3 és 20 ezer forint közötti áron vásárolhatók meg, a bérlés persze jóval olcsóbb. Hogy hány darabra van szükség, ahhoz ezen az oldalon találhatni támpontot.

Az előkészületek fontos teendői közé tartozik még, hogy idejében biztosítsunk egy-egy parkolóhelyet a régi és az új otthon előtt, akár saját járművel, akár a költöztető cégével vezényeljük le az eseményt.