Tovább csökkent a fogyasztói bizalom

2006.10.10. 13:28

A Fogyasztói Bizalom Index (FBI) a júniusi drasztikus visszaesés után szeptemberben tovább csökkent, és ezzel 149-es értéket ért el - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet kedden.

Az FBI 2006 szeptemberi változását döntően a háztartások jelenlegi helyzetének, valamint az ország következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi helyzetének megítélése okozta, mindkét adat 9 ponttal romlott júniushoz képest. Három pontot csökkent, és ezzel a 2005. márciusi szintre állt vissza a fogyasztók tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó vásárlási hajlandósága is.

A hosszú évekig töretlenül emelkedő Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) júniust követően ismét csökkent, ráadásul közel azonos mértékben, mint márciusról júniusra. Így most értéke a 2004 első felében mérthez hasonló szinten, 148,6 ponton áll.

A jelenlegi anyagi helyzetükről kérdezett háztartások 50 százaléka véli úgy, hogy 2006 őszén rosszabb anyagi körülmények között él, mint egy évvel korábban. Márciusban ez az arány még csak 32 százalék volt.

A családok anyagi helyzetét folyamatában vizsgálva, 2006 szeptemberében 40 százalékhoz közelít azok aránya, akik folyamatos romlást érzékelnek, azaz úgy gondolják, az előző évhez képest most rosszabb helyzetben vannak, és e negatív tendencia a jövőben is folytatódni fog.

A járulékemelésekről tett bejelentések kapcsán kimutathatók a jövedelmek nominálértékben való csökkenésére vonatkozó lakossági várakozások: a fogyasztók 35 százaléka gondolja úgy, hogy családjának jövedelme a következő egy évben alacsonyabb lesz, mint az elmúlt évben volt. Arányuk a márciusban mért és már akkor is kiugróan magasnak számító 30 százalékhoz képest további 5 százalékpontos emelkedést mutat.

A pesszimista várakozások megmutatkoznak a háztartások jövedelmének reálértékére vonatkozó válaszadásokban is: a megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy a következő 1-2 évben kisebb mértékben fog nőni a jövedelme.

A márciusi 41 százalékos aránnyal szemben 2006 szeptemberében a megkérdezettek 65 százaléka van azon a véleményen, hogy az ország gazdasági helyzete ma rosszabb, mint egy évvel ezelőtt volt. A válaszadók 46 százaléka érzékel folyamatosan romló gazdasági helyzetet, ami az elmúlt tíz év adatait vizsgálva a valaha mért legmagasabb arány.

KAPCSOLÓDÓ CIKK