Az EB-hez fordul a kormány kukorica ügyben

2006.10.11. 11:13

A magyar kormány az Európai Bírósághoz (EB) fordul, ha nem változtatják meg a kukoricaintervenciós szabályokat - írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének küldött levelében.

Magyarország számára súlyosan hátrányosnak, diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak nevezi a magyar miniszterelnök José Manuel Barrosóhoz írt levelében a Gabona Irányító Bizottság szeptember 28-i ülésén született döntést, amely módosítja a kukorica intervenció minőségi követelményeit - olvasható Danks Emese kormányszóvivő közleményében.

A szóvivő közlése szerint a kormányfő az Európai Bizottság elnökének október 10-én elküldött levelében úgy fogalmaz: "több évre visszamenő adataink, széles körű szakértői vélemények és a nemzetközi szakirodalom egyértelműen bizonyítják, hogy az elfogadott javaslat néhány eleme semmilyen összefüggésben nincs a változtatások eredeti céljával, a kukorica hosszú távú tárolásával. Sajnálatos módon a bizottság nem végzett semmilyen hatásvizsgálatot, a javaslatot megalapozó dokumentumok egysíkúak, hiányosak. Ezért kiszámíthatatlan a döntés hatása az EU kukorica-belpiacára".

A magyar miniszterelnök rámutatott arra, hogy a bizottság által javasolt módosítások kizárnák a közép-európai régióban termett kukorica igen jelentős részét az intervencióból. A levél szerint elfogadhatatlan a módosítások időzítése, mert az érintett termelők nem készülhettek fel a változásokra, ráadásul a közösségi piacszabályozás rendszerének érdemi megváltoztatása túlmutat a bizottság hatáskörén.

Mint arról a kormányszóvivő beszámol, Gyurcsány Ferenc azt kérte José Manuel Barrosótól, hogy a bizottság saját hatáskörében eljárva függessze fel a rendelet kihirdetését, illetve amennyiben azt időközben kihirdetik, kezdeményezze annak visszavonását. Amennyiben a bizottság nem veti be a rendelkezésére álló eszközeit, Magyarország az Európai Közösségek Bíróságához fordul - zárul a miniszterelnök levele a közlemény szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK