Október 15-e után minden távfűtéses lakást felfűtenek, de telefonon még ezután is lemondható a szolgáltatás. Eddig egyébként a jó időnek köszönhetően csak az érintett lakások 10 százalékában fűtenek. Novembertől egyébként emelkedik a távfűtés díja, de a rászorultak több támogatást is kaphatnak.

A fővárosi lakossági távhőszolgáltatás díja november 1-jétől átlagosan 8,4 százalékkal emelkedik. A távhőszolgáltatók jellemzően gázzal tüzelnek ezért versenyhátrányban vannak. A távhőszolgáltatók ugyanis drágábban kapják a gázt, mint a lakosság, ezért a fűtésre fordított kiadás a távfűtéses háztartásokban meghaladja a vezetékes gázzal fűtő háztartásokét. A díjemelés után egy átlagos, 52 négyzetméteres, 135 légköbméteres lakás eddigi 121 ezer forintos éves áfa nélküli távhőköltsége 131 ezer forintra, mintegy 10 ezer forinttal emelkedik - legalább is a Főtáv honlapja szerint. A leghidegebb téli hónapokban pedig egy átlagos lakótelepi lakás távhővel kapcsolatos összes költsége közel 20 ezer forintot tesz ki havonta. A távhőszámlák kiegyenlítésére a Főtáv Zrt. részletfizetési lehetőséget is ajánl. A csekkel való fizetés mellett csoportos beszedéssel is lehet rendezni a számlát, ekkor a szolgáltató a fogyasztó bankszámlájáról emeli le az összeget.

A Főtáv Zrt. a 2007. évben 750 millió forintról 825 millió forintra növeli a "Hálózat" alapítványnak nyújtott támogatását, amelyből többen és nagyobb összegű díjkompenzációban részesülhetnek. A távhőszolgáltatás esetében az egy főre jutó jövedelemhatár 45 ezerről 50 ezerre, a gyermeküket egyedül nevelők esetében 55 ezerről 60 ezerre nő. A díjjóváírással folyósított távhőtámogatás összege 4000 forintról 4500 forintra emelkedik a januártól áprilisig tartó időszakban. Szintén emelkedik a téli rezsitámogatás összege a távhőt használók számára 12 ezerről 16 ezer forintra. Azok a fogyasztói közösségek, amelyek vállalják, hogy távfűtési számláikat egy összegben fizetik meg, 5 százalék kedvezményt kapnak az aktuális alapdíjból. A rendszert energiamegtakarítási céllal korszerűsítő lakóközösségek a felújítás befejezésétől számított hároméves időtartamra az alapdíjból szintén 5 százalékos kedvezményre jogosultak. Ha az eredetileg több épületet ellátó hőközpontokhoz tartozó közösségek épületenként önálló hőközpontot alakítanak ki, a beruházás költségeinek 50 százalékát a Főtáv állja.

A fogyasztók sokszor megkérdőjelezik az alapdíj létjogosultságát. A szolgáltató költségeinek azonban csak 50 százaléka közvetlen energiaköltség. A legnagyobb egyéb tétel a 30 milliárd forintot meghaladó eszközállomány fenntartásának költsége. Ezenkívül a munkabérek, a vállalatfenntartási költségei, az adók, illetékek, kamatok és a díjbeszedés költségei is adottak. Ezek a hőforgalomtól gyakorlatilag függetlenek, és az egész év során aktuálisak (a nagyobb felújításokat például eleve csak szezonon kívül lehet elvégezni).

A fővárosi épületekben szeptember elejétől kérhető a távhőszolgáltatás beindítása. Míg tavaly már szeptember 20-án 100 ezer fővárosi lakásban megindult a távhőszolgáltatás, idén egyelőre csak 25 ezer háztartást fűt a Főtáv, ami a teljes állomány 10 százaléka. A szolgáltató folyamatosan figyeli az időjárási előrejelzést, ami erre a hétre még nappal 20 fokos, éjjel 5-10 fok körüli hőmérsékletet jósol. Ezek alapján a hétvégéig valószínűleg nem lesz szükség a fűtés tömeges beindítására - mondta el az [origo]-nak Lázár Róbert, a Főtáv Zrt. sajtóreferense.

Régebben egyszerre indult a fűtési szezon az összes fogyasztó számára, 2003-tól a Főtáv Rt. már a közös képviselőikkel kötött szerződések ("Üzemviteli megállapodás") alapján szolgáltat. A szerződés hőmérsékleti határértékekhez és határdátumokhoz is kötheti a fűtés elindítását. A fűtési szezon általános régi határnapja, október 15-e után minden lakást felfűtenek, de telefonon még ezután is lemondható a szolgáltatás. A szolgáltató és a lakóközösség közötti megállapodásban az is bennfoglaltatik, hogy mekkora hőmérsékletre kívánják a lakás klímáját beállítani. Ha a lakóközösség nem rendelkezik szerződéssel, a közös megbízott akkor is kérheti a távhőszolgáltatás elindítását a helyi Főtáv-ügyfélszolgálatnál október 15-e előtt is. A határdátum után jó idő esetén pedig kérésre vagy egy bizonyos hőmérséklet felett megszüntetik a fűtést.