Jobb támogatással indul vasárnap a távfűtés

2006.10.12. 7:27

A szezon indulása előtt a fogyasztónak fel kell mérnie a fűtési rendszer állapotát, aminek feltöltött, próbafűtéssel ellenőrzött és légtelenített állapotban kell lennie. A hatékonyságot ronthatják a nyáron, ősszel végzett átépítések. Jó tudni, hogy a radiátorcseréket engedélyeztetni kell a helyi ügyfélszolgálatnál, többek között azért, mert a beépítendő fűtőtest hőleadása nem haladhatja meg a jelenlegiét. A korábbinál nagyobb hőleadó képességű radiátor felszerelésével ugyanis a fogyasztó valakinek a kárára vesz ki több "meleget" a közösből.

A leggyakoribb hibákat az okozza, hogy a vezetékek nincsenek vízzel feltöltetve, vagy hogy nincsenek tökéletesen légtelenítve; már ez utóbbi is a hatékonyság romlását okozza. Sűrűn előfordul, hogy a régi, kiszáradt radiátorszelepek a rendszer újraindításakor csöpögni kezdenek, ami rosszabb esetben több lakás beázását is maga után vonja. Rosszul beszabályozott fűtési hálózatnál gyakori, hogy míg egyes helyeken éppen csak 20 Celsius-fok a hőmérséklet, máshol nyitott ablak mellett is 24-25 Celsius-fok van. A beszabályozás szakosodott vállalkozásokkal elvégeztethető. Az alulfűtés és túlfűtés orvosolható a radiátorok szabályozhatóvá alakításával is, ami által az egyes helyiségek fűtöttsége külön-külön szabályozható. Ennek költsége radiátoronként néhány tízezer forintra rúghat. Az épületek többségénél érdemes megfontolni a fűtési hálózat korszerűsítését.

Budapesten több mint 800 ezer gázfogyasztó, és közel 2 millió gázkészülék van - mondta Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek Rt. (Főgáz) igazgatója. Ebből úgy 600-650 ezer a fűtőkészülék, és körülbelül 800 ezer a tűzhely. A Főgáz ügyfelei közül 630 ezer rendelkezik gázmérővel. Külön kategóriát képvisel az a mintegy 175 ezer fogyasztó, aki a fűtést távhővel, a főzést gázzal oldja meg; ők átalánydíjat fizetnek gázfogyasztásuk után. A jó idő következtében a főváros napi földgázfogyasztása jelenleg csak 2,5-3 millió köbméter, vagyis egyelőre kevesen fűtenek.

Fotó: Fábián Évi
A hőveszteség 30-50 százalékát is okozhatják a nyílászárók

A földgáz ára már korábban, augusztusban emelkedett, és módosult a támogatási rendszer is. A fővárosban folyamatban van az évi egyszeri leolvasásra való áttérés, amelyben a fogyasztók választhatnak: vagy havonta telefonon bediktálják a fogyasztásukat, vagy az évi egyszeri leolvasást választják (90 százalék ezt választja). Ez utóbbi előnyei, hogy évente csupán egyszer zavarják az ügyfelet, hogy a megegyező értékű részszámlák tervezhetőbbé teszik a család költségvetését, valamint hogy indokolt esetben meg is változtatható a részszámla értéke.

A földgázellátási törvény 5 évente végzendő kötelező ellenőrzést ír elő, ami telekhatáron belül a tulajdonos kötelezettsége saját költségére. A szezon előtt azonban évente is érdemes felülvizsgáltatni és kitisztíttatni a fűtőkészüléket, és beszabályoztatni az égőfejeket és szabályozó szelepeket, üzemeltetésbiztonsági és energiatakarékossági okokból egyaránt. A felülvizsgálatot szigorúan csak erre jogosult, engedéllyel rendelkező szerelővel végeztessük.

Az energiafogyasztás folyamatos figyelésével több 10 ezer forint költségmegtakarítás érhető el egy átlagos háztartásban évente. A rendszeres karbantartás hiányában a készülékek hatásfoka romlik, ami akár 5-10 százalékos többletköltséget is okozhat. A melegvíz-felhasználás optimalizálásával (például fürdés helyett zuhany alkalmazásával) sokat spórolhatunk. További megtakarítások érhetőek el, ha sötétedéskor leeresztjük a redőnyt és behúzzuk a függönyt. Mindössze 1 fokos átlaghőmérséklet-csökkentéssel 6 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A nem használt helyiségeket ne fűtsük föl túlságosan. A szükséges levegőcserét gyakori, rövid szellőztetésekkel valósítsuk meg. Új épület tervezésekor azt a lehető legnagyobb felületével a Nap irányába tájoljuk. Helyezzünk a radiátor mögötti falrészre alumínium-fóliával bevont hőszigetelő lapot, úgynevezett hőtükröt. Alkalmazzunk párologtatót. Központi vagy cirkó-fűtéssel ellátott lakásokban célszerű az egyes helyiségek hőmérsékletét egymástól függetlenül szabályozni (termosztatikus szelepekkel).

Fotó: MTI
Egyfokos átlaghőmérséklet-csökkentéssel 6 százalékos energiamegtakarítás

A nyílászárók szigetelése és hővisszaverő fóliával való ellátása nagy megtakarítást eredményez, ahogy a fűteni nem kívánt helyiségeken áthaladó meleg vizes csővezetéket is célszerű úgynevezett csőhéjjal ellátni. A régebbi építésű házak hőveszteségének 30-50 százalékát a gyenge hőszigetelő képességű ajtók és ablakok okozzák. Többrétegű falszerkezettel, mennyezet- és tetőszigeteléssel is csökkenthető az energiaigény. Míg a hagyományos kazánok a bevitt energia 55-75 százalékát hasznosítják, a modern kazánok hőhasznosítása ezzel szemben 85 százalékos, de az úgynevezett kondenzációs kazánok már közelítik a 100 százalékot. Fűtési költségeinknek annyi százalékát takarítjuk meg, ahány százalékkal magasabb hatásfokú berendezést vásárolunk. Csak akkora teljesítményű kazánt vásároljunk, amekkora éppen fedezi lakásunk maximális hőigényét. A túlméretezett kazánok ugyanis kevésbé jól szabályozhatók, mint a kellő teljesítményűek. A gázfűtő rendszer beszerelését bízzuk feljogosított szakemberre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK