Leállt Ukrajnában a gabonaexport

2006.10.12. 7:48

Ukrajnában a szükséges hatósági engedélyek hiányában hétfőn reggel teljesen leállt a gabonaexport- írja a Napi Gazdaság.

Leállt Ukrajnában a gabonaexport. A fekete-tengeri kikötőkben hosszú sorokban várnak kirakásra a vasúti tehervagonok. A kivitelt hétfőn reggel tíz órakor állították le - közölte a több mint hatvan ukrán és nemzetközi céget tömörítő kijevi gabonatanács.

A szükséges engedélyek azért hiányoznak, mert az ukrán mezőgazdasági minisztérium korábban 7 százalékkal, 34,7 millió tonnára csökkentette termés-előrejelzését az aszály, a magas üzemanyagárak és a kedvezőtlen időjárás miatt, és ennek megfelelően szabta meg az engedélyeket és exportkvótákat, amelyek októberre már kimerültek.

Viktor Janukovics, a nemrég hivatalba lépett ukrán miniszterelnök a múlt héten írta alá a kormányrendeletet, amely engedélyezési eljáráshoz köti a búza és a búza-rozs keverék exportját. Az engedélyeket a gazdasági minisztérium adja ki az agrártárcával együttműködve - most viszont nem adja.

Az idei aszály miatt amúgy is hiány alakult ki, így a búza ára tegnap tízéves csúcsra emelkedett az Egyesült Államokban a készletek további csökkenésével kapcsolatos aggodalmak miatt. Az áremelkedésben jelentős szerepet játszott, hogy a világ harmadik legnagyobb gabonaexportáló országában, Ausztráliában drasztikusan csökkentették a búzatermésre vonatkozó előrejelzést. Eszerint az idén, a tavalyi 24 millió tonna kevesebb mint felére számítanak.

A globális gabonakészletek már jelenleg is közel húszéves mélyponton vannak. A kínálat 5 százalékkal, azaz 30 millió tonnával kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. A világpiaci árak további emelkedése már az élelmiszerárakban is érződni fog, a kenyértől, a gabonapehelyen keresztül, a tésztákig és a pizzáig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK