Sikeres volt a tiltakozás a kukorica ügyében

2006.10.12. 17:25

A tiltakozások hatására az Európai Bizottság elhalasztotta a kukorica intervenciós felvásárlási feltételrendszerének módosítását. Az elsősorban Magyarországot érintő ügynek azonban még nincs vége, továbbra is várható a feltételek szigorítása.

A magyar állam és a teljes szakma összefogása és közös fellépése végül eredményesnek bizonyult: az Európai Bizottság elállt az intervenciós felvásárlások feltételeinek és a minőségi elvárások szigorításától. Michael Mann, a Bizottság szóvívőjének bejelentése szerint az új intervenciós kritériumokról csütörtökön kellett volna döntést hoznia az unió illetékeseinek, ezt azonban elhalasztották.

Az év közben hozott, az Unió jogelveibe ütköző rendelkezés visszavonását kikényszerítése azonban csak ideiglenesen, feltehetően erre az évre oldotta meg az intervenció korábbi formájának fenntartását, a közösség célja továbbra is a felvásárlások lehetőségének visszaszorítása. Az Európai Parlamenten, az Unió jogelveinek megfelelően beterjesztett módosítás minden bizonnyal sikeres lett volna.

A Magyarország számára sikeres fejlemény a magyar kormányfő levelén kívül minden bizonnyal az Európai Bírósághoz fordulással való fenyegetése hozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK