Az üzleti folyamatok kihelyezésének egyre jelentősebb célterülete Közép-Kelet-Európa. A jövőben várhatóan egyre több vállalat keres alacsonyabb költségszintű helyszíneket növekvő számú és választékú üzleti funkcióinak.

Közép-Kelet-Európa, ezen belül Magyarország is egyre jelentősebb off-shore piaccá, és az üzleti folyamatok kihelyezésének erős versenyzőjévé válik - állapítja meg tanulmányában a CB Richard Ellis befektetési és fejlesztési tanácsadással foglakozó vállalat. A nemzetközi cég felmérése szerint többek közt a képzett, több nyelvet beszélő munkaerőnek, az európai/amerikai kultúra ismeretének és a közepes-alacsony költségszintjének köszönhető, hogy egyre jelentősebb off-shore piaccá válik Közép-Kelet-Európa.

A Cseh Köztársaság és Lengyelország az elsők között van a jelenlegi aktivitás mennyiségének és a fővárosokon kívüli városok sikereit illetően. Magyarország és Szlovákia is jelentős mennyiségű aktivitást vonzott - bár egyelőre csak a fővárosok esetében. Az érdeklődés iránya kelet, a vállalatok Románia és Bulgária felé tekintenek, ezek az országok jól haladnak a nemzetközi versenyben. Ez várható Szlovákia és Horvátország esetében is, bár kisebb mértékben.

A CB Richard Ellis legfrissebb jelentése szerint az üzleti folyamatok kihelyezésének (Business Process Outsourcing, BPO) három legjelentősebb területe India, a Fülöp-szigetek és Lengyelország.

A 45 globális off-shore piacot vizsgáló jelentés azt mutatja, hogy a vállalatok egyre jobban figyelembe veszik a kihelyezés és kiszervezés stratégiáját, legyen szó szolgáltatató igénybe vételéről vagy házon belüli megoldásról annak érdekében, hogy csökkentsék működési költségeiket és lépést tarthassanak konkurenseikkel, vagy azért, hogy a céljaiknak még megfelelőbb munkaerőpiacon telepedjenek le.

Az üzleti folyamatok kihelyezése az elmúlt években jelentős mértékben aktivizálódott, és ez várhatóan a jövőben folytatódik, ahogyan egyre több vállalat keres alacsonyabb költségszintű helyszíneket növekvő számú és választékú üzleti funkcióinak. A CB Richard Ellis felmérése szerint a folytatódó politikai nyomás dacára egyre növekszik azon vállalatok száma, amelyek alacsonyabb költségű munkaerőpiacra költöznének, ahogyan a cégek költség/bevétel arányaikat csökkenteni igyekeznek. Miután a munkaerő jelenti a legmagasabb költséget, a vállalatok részéről nagy az igény, hogy egyes üzleti folyamataikat - főleg bérszámfejtés és más háttérirodai funkciókat - a megfelelő munkaerőpiacra telepítsék.