Mégis jó erdő mellett lakni

2006.10.31. 13:49

A népdal szerint nem jó, pedig a tiszta levegő, a csend, a feltöltődés lehetősége sokak számára vonzó. A vásárlástól a fejletlen infrastruktúra és az esetleges fahasogatás réme sem riasztja el az ingatlanvásárlókat.

A Kőszegen és a körzetébe tartozó kis falvakban érdeklődő budapestiek minden pénzt megadnak az erők melletti, a népi kultúrára hajazó telkes ingatlanokért - mondta az [origo] kérdésére Kiss Zoltán, a Kőszegi Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonosa.

A Vas megyei települések jellemzően a völgyekben bújnak meg, a rájuk jellemző körkörös beépítettséggel. Így valójában minden ingatlan az erdő mentén, illetve tőszomszédságában áll, gyalog sem több mint néhány percnyi távolságra. Élénk a piaca a népi hagyományokkal bíró ingatlanoknak, sokan beleszerettek már az itt meglátott faragott gerendás, alacsony mennyezetű vasi házakba.

Kiss Zoltán ugyanakkor rámutatott, például az erdő melletti Cáki-pincesoron akár 3 millió forintért adják-veszik az ingatlanokat, mert errefelé a villany- és vízhálózat jelenti az infrastruktúrát, aszfaltozott út és csatornahálózat nem vezet a telkekhez.

De a legtöbb eladó erdő menti épület másutt is a hatvanas évek stílusát viseli magán. Több házat annak idején úgy újítottak fel, hogy ráépítettek a lebontott öreg falak még használható részeire, illetve az új házat egybeépítették a gazdasági udvarral, az ott lévő istállókkal, ólakkal. Mára ezek is megértek a renoválásra.

Példaként említve, Kiss Zoltán beszámolt egy idős házaspárról, akik kinéztek maguknak egy 1500 négyzetméter területen fekvő kétszobás, cserépkályhás lakást. Külső ránézésre mindene megvolt a háznak, ám beköltözésük óta már csaknem tízmillió forintot ráköltöttek a javításokra, szükséges átalakításokra, és még további kiadásokkal számolnak.

A vásárlási szándékkal érkező fővárosiak egy csoportjának nincsenek anyagi korlátai - mondja az ingatlanforgalmazó szakember. Ők azok, akik egy erdő menti igényes ingatlanra mindig vevők. Megbízásaikat nem az ár vezérli, hanem a népi építészeti hagyományokra való utalások, a régi ajtók, az ókészítésű ablakok, faragott gerendák, a fecskefészek az eresz alatt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK