A parlament előtt a 2007-es költségvetés

2006.10.31. 15:21

Még változhatnak a költségvetés számai, de a konvergenciaprogramtól eltérni nem lehet - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden Budapesten, mielőtt elindult a parlamentbe a költségvetési dokumentumot rejtő hagyományos piros bőrtáskával, hogy átadja azt Szili Katalin házelnöknek. A parlament várhatóan december 23-án szavaz majd a költségvetés végleges változatáról. 

"Semmilyen esélyt nem látok arra, hogy eltérjünk a konvergenciaprogram szerint összeállított költségvetési tervezetben foglaltaktól. Ha ettől eltérnénk, az nagy fájdalmat okozna ennek az országnak." - mondta Veres János újságíróknak.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a dokumentumban szereplő számok a későbbi törvénymódosítások alapján változhatnak, így az egészségügyi reform is okozhat módosításokat a költségvetés adataiban.

A PM tervei szerint egyébként a bizottságok november 1. és 15. között egyeztetnek a 2007. évi büdzséről, ezt követően november 16-18-ig tart majd az általános vita. A honatyák december 5-én szavaznak a főszámokról, majd ismét részletes vita következik. December 20-ra készül el az egységes javaslat, a költségvetés végszavazása pedig december 21-23-án történhet meg.

Veres János pénzügyminiszter kedden délután minisztériumából átsétált a parlamentbe, a költségvetés nyomtatott példányát a miniszter hagyományosan egy vörös színű bőr táskában vitte magával.

Az országház felé sétálva Veres János az [origo]-nak elmondta: kifejezett támogatást érzett a konvergenciaprogram alapján megírt költségvetés iránt az OÉT-ben a munkaadók részéről. Ugyanakkor a munkavállalók a konvergenciaprogrammal sem értettek egyet, ezért az azzal összhangban álló költségvetést sem fogadják el - tette hozzá Veres János.

"Mindenkinek jogában áll ezel egyetérteni vagy egyet nem érteni" - mondta az [origo]-nak a költségvetés kapcsán Veres János. "Akik nem értenek egyet, ezt az egyet nem értésüket lehetőleg ne az utcán, lehetőleg ne Magyarországnak sok kárt okozó módon tüntetésekkel, adott esetben erőszakos cselekedetekkel, Magyarországnak sok kárt okozó módon juttassák kifejezésre, mert ha ezt teszik, akkor bizonyosan kárt okoznak az országnak" - jellemezte a helyzetet Veres János pénzügyminiszter.

A parlamentben Verestől Szili Katalin házelnök vette át a költségvetést tartalmazó bőrtáskát. A hagyományok szerint a táska a költségvetési törvény elfogadásáig marad az országházban, ezt követően kapja vissza a Pénzügyminisztérium. Szili Katalin elmondta: a költségvetési törvény teljes és végleges változatát az országgyűlés a menetrend szerint december 23-án, rendkívüli ülésnapon fogadja majd el.

A dokumentum két hétig pihen majd a parlamenti vitáig, addig az Állami Számvevőszék véleményezi a költségvetési tervezetet. A dokumentum számait módosították a pénzforgalmi szemléletnek megfelelően is, a pénzforgalmi szemléletű hiány várhatóan 9,7 százalék lesz, az eredményszemléletű hiány pedig 10,1 százalék a bruttó hazai termékhez  (GDP) viszonyítva. Az adatok kedden 16 órától elektronikus formában is elérhetők.

A 2007. évi költségvetés fő számai

 

Államháztartás pénzforgalmi hiánya

1753,2 milliárd (GDP 6,9 %)

Központi költségvetés hiánya

1653,0 milliárd (GDP 6,5 %)

Államháztartás bruttó bevételei

14 406,1 milliárd

Államháztartás bruttó kiadás

16 159,3 milliárd

Tartalékok

221 milliárd

Egészségügyi kiadások

1117 milliárd

Autópálya építés a költségvetésben

260 milliárd

Gázár támogatás

112 milliárd


Barsi Szabó Gergely

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK