A visszatartás ellenére sem drágul az olaj

2006.11.02. 8:29

Az elmúlt két napban esett a kőolaj világpiaci ára, annak ellenére, hogy tegnap lépett életbe a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által korábban elhatározott, napi 1,2 millió hordós kitermelés-csökkentés.

Az Egyesült Államokban csökkentek az üzemanyagkészletek, ám ennek ellenére New Yorkban tegnap délutánig 63 centtel, 58,10 dollárra esett a kőolaj jegyzése, a Brent olajé pedig Londonban 73 centtel, 58,30 dollárra csökkent - írja a Napi Gazdaság. Ennek oka, hogy a piac várakozásai szerint az olajkartellhez tartozó 11 ország egy része nem tartja magát a megállapodáshoz, mivel el kívánja kerülni, hogy rövid távon csökkenjenek az olajexportból származó bevételei.

A visszafogás oroszlánrészét magára vállaló Szaúd-Arábia bejelentette, hogy napi 380 ezer hordóval csökkenti a kitermelést, és várhatóan Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek is tartja magát a vállalt megszorításhoz. Nigéria, a világ nyolcadik legnagyobb olajexportőre azonban már bejelentette, hogy december elsejétől növeli kivitelét, Indonézia közölte, hogy nem fogja vissza az exportot, Líbia és Algéria pedig egyelőre nem értesítette vevőit szállításai változásáról.

Az OPEC miniszteri értekezlete azért döntött október 20-án a kitermelés visszafogása mellett, mert a júliusi 78,40 dolláros csúcshoz képest, mintegy 25 százalékkal csökkent az olaj világpiaci ára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK