Kedvező tendenciák érhetők tetten a lakóparkok piacán. Az utóbbi időben egyre fontosabbá vált a minőség, így az elkövetkező években ez a fogalom talán visszaszerezheti a renoméját. A kereslet élénk, az árak tartják magukat.

A kilencvenes évek elején épült néhány luxuslakópark presztízsét irigyelték és orozták el azok a fejlesztők, akik - a potenciális vásárlók naivitását kihasználva - ugyanígy kezdték hívni a lakóparkra valójában a legkevésbé sem hasonlító beruházásukat.

Holott a kifejezés jelentése elvileg világos: olyan körülkerített, beléptetőrendszerrel ellátott területet takar, amelyen egy-három szintes társasházak vagy különálló házak sorakoznak. Általában biztonsági, illetve portaszolgálat, valamint különféle közös sport- és vendéglátó-létesítmények szolgálják a lakók kényelmét, egészen a saját borospincéig.

Az extra szolgáltatások árazására több módszer is kialakult: egyes helyeken a vételárban már szerepelnek, másutt csak a közös költségben jelentkeznek, amely így 300-400 forint is lehet négyzetméterenként. Előfordul, hogy külső vendégek becsábításával próbálják fenntartani ezeket a létesítményeket.

Nos, ehhez képest Magyarországon marketingokok miatt gyakran lakóparkként népszerűsítenek bármely több lépcsőházból álló, minimális zöldterülettel bíró beruházást - de arra is van példa, hogy egy egyszerű társasházat neveznek így.

Ettől függetlenül továbbra is nagy a vásárlói érdeklődés. A Duna House ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint a vevők nagyjából fele kimondottan ilyen megoldásban gondolkodik, és többségük sokkal tudatosabb és tájékozottabb, mint akár néhány éve - mondta az [origo] érdeklődésére Murányi Ákos, a DH elemzési vezetője.

Amint az egész lakáspiacon, úgy ebben a szegmensben is némi túlkínálat alakult ki mostanra, a lakóparkok árai mégis jól tartják magukat. A főváros határain kívül azonban kellemes meglepetések érhetik az érdeklődőt, Szigetszentmiklóson például 240 ezer forintos négyzetméterár formájában - ennyiért új építésű lakást a városon belül alig-alig találni.

Murányi Ákos megjegyezte, egy kedvező árú lakásokat  kínáló lakópark nem okvetlenül lesz sikeres. Kétségkívül úgy tűnik, folytatódik a lakópark-építési "boom", mivel - a megszorítások ellenére - van kereslet, ha kissé mérsékeltebb is. Ma már azonban egyre nehezebben eladható az a projekt, amely nem nyújt valamiféle pluszt - és ezen nem feltétlenül a luxuslakóparkok hotelszerű szolgáltatásait kell érteni.

Az egyik legfontosabb szempont a jó elhelyezkedés és infrastruktúra. A főváros környékén lévő parkok egyik lehetséges hátrányát éppen a közlekedési viszonyok jelentik, bár akik csendre és nyugalomra vágynak, mindenképpen az agglomerációban keresgélnek. Budapesttől távolabb pedig leginkább a panelből vagy a rossz állapotú társasházból szabadulni akarókat célozzák meg a fejlesztők.