A cégek is fizetnek majd ingatlanadót

2006.11.14. 16:00

Néhány konrétumot is elmondott a kormányzat adómódosítási elképzeleséseiről egy keddi konferencián Draskovics Tibor, az államreform-bizottság vezetője.

Draskovics Tibor a PriceWaterHouseCoopers konferenciáján elmondta, a vállalatokra is kiterjedő, értékalapú, egységes és viszonylag alacsony kezdőértéknél is érvényesített ingatlanadót tart szükségesnek a kormányzat.

Arról azonban még nincs határozott elképzelés, hogy az ingatlanadó részben vagy egészben levonható lesz-e a személyi jövedelemadóból. Egy ilyen lehetőség ugyan alkalmas lenne eltitkolt jövedelmek adóztatására, ám egy másik filozófia szerint az ingatlanadó az ingatlan mint tőke jövedelmének adóztatása lenne.

Emlékezetes, hogy egy hónappal ezelőtt Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára megszellőztetett néhány részletet a kormány ingatlanadóval kapcsolatos terveiből, és ez az állásába került. Miután Gyurcsány Ferenc figyelmeztette a nyilatkozattételi fegyelemre, az államtitkár felajánlotta lemondását, amit a miniszterelnök elfogadott. Katona Tamás azóta a Magyar Államkincstár elnöke lett.

A keddi konferencián Draskovics Tibor azt is elmondta, hogy elképzeléseik szerint az egészségügyi szolgáltatások költségeinek 30 százalékát kell majd megfizetnie annak, aki nem a rendszer által kijelölt szinten vagy nem a kijelölt orvoshoz fordulna. A többiek csak egy jelképes díjat fizetnének annak érdekében, hogy a szolgáltatásra való igény mértéke ne maradjon parttalan, mint ahogyan az jelenleg van.

Giczi József

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK