Hétszázalékos béremelés mellett is csökkenhet jövőre egy alkalmazott fizetése - hangzott el egy keddi konferenciáján. A Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a devizában eladósodottak magas aránya miatt is sürgős az euró bevezetése.

Már idén érdemes a munkáltatóknak alkalmazottaik minden olyan járandóságát kifizetniük, amit csak lehetséges - tanácsolta a rendezvényen Erdős Gabriella. A bérterhek ugyanis januártól annyira megemelkednek, hogy a bruttó bér 7 százalékos emelése mellett is csökkenhet az alkalmazottak nettó fizetése.

Azoknak a társaságoknak, amelyek pert indítottak iparűzési adójuk visszakapása érdekében pedig azt javasolja, hogy vigyék végig az eljárást, mert az Olaszországban alkalmazott, hasonló jellegű adó nem azonos a magyarországi iparűzési adóval.

Az utóbbi idők legcsavarosabb adózással kapcsolatos jogszabály-módosításának a leányvállalatok eszközátadásának illetékkötelessé tételét nevezte az adószakértő.

Az illetéktörvény legutóbbi módosítása ugyanis januártól kedvezményes 11-től 21 százalékig terjedő illetékkulcsot vezetett be az egymással 100 százalékos tulajdonosi kapcsolatban álló vállalkozások közötti, ingyenes eszközátadásra.

A cégek korábban nem fizettek ilyen adót és az elmúlt 20-30 évben az adóhatóság nem is kifogásolta ezt a gyakorlatot. A módosítás nyomán azonban a múltbéli eszközátadások adózási szempontból kockázatossá váltak. A szakember szerint jogszabályban meghatározott ideig tartó mentességgel rendezni lehetne az említett ügyeltek helyzetét.

A vállalatokra is kiterjedő, egységes, értékalapú és viszonylag alacsony kezdőértéktől érvényesített ingatlanadó bevezetése várható - mondta a konferencián Draskovics Tibor, az államreform-bizottság vezetője.

Arról azonban még nincs határozott elképzelés, hogy az ingatlanadó részben vagy egészben levonható lesz-e a személyi jövedelemadóból. Draskovics elismerte, hogy az ingatlanadó levonhatósága a személyi jövedelemadóból alkalmas lenne az eltitkolt jövedelmek adóztatására. Felhívta azonban a figyelmet, hogy egy másik filozófia - mely szerint az ingatlanadó az ingatlan mint tőke jövedelmének adóztatása - nem ad okot a levonásra.

A kormánynak átfogó, de még nem részletes programja van a közszolgáltatások átalakítására, azaz csökkentésére - mondta az államreform-bizottság vezetője. Számos döntés már megszületett, vagy hamarosan meg fog születni - közölte Draskovics Tibor.

Egyebek mellett a kormány valódi biztosítássá akarja tenni a társadalombiztosítást, ugyanis jelentős társadalmi csoportok nem fizetnek járulékot és nincs kapcsolt a befizetők járuléka és a szolgáltatások között. E gyakorlat megszüntetése érdekében kiterjesztik a járulékfizetők körét, a nem fizetők pedig csak alapellátásban részesülhetnek ingyen.

Az elképzelések szerint az, aki nem a háziorvosához, vagy az illetékes szakorvoshoz fordul majd, annak a gyógyítás költségeinek 30 százalékát kell megfizetnie, a kijelölt orvosnál történt gyógyításért egy jelképes összeget kell majd fizetni annak érdekében, hogy korlátozott legyen a kereslet.

A felsőoktatásban a hallgatók intézményválasztási lehetőségét szeretné növelni a kabinet. Jelenleg ugyanis az egyetemeken és főiskolákon tanulók fele fizet ezért, fele nem és közben egyformán gyenge színvonalú képzést kapnak cserébe.

A magyar deviza-és pénzpiacot bármikor megingathatja egy komolyabb befektetési alap, miközben a vállalati hitelek 55 százaléka, a lakosságiaknak pedig 45 százaléka devizában van - mondta a rendezvényen Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója. Az érintett személyek és cégek biztonsága érdekében van szükség az euró mielőbbi bevezetésére és az ahhoz szükséges feltételek tejesítésére - hangsúlyozta.

Szerinte az ehhez vezető konvergenciaprogram azonban csak a középtávú fejlesztési tervvel együtt értékelhető. A fenntartható gazdasági növekedéshez bevételnöveléssel és kiadáscsökkentéssel azonnal mérsékelni kell a pénzügyi egyensúlytalanságot. Az emiatt várható lassabb gazdasági növekedést pedig a fejlesztési tervvel kell ellensúlyozni.

Giczi József