A BorsodChem tőzsdei kivezetése és zártkörűvé alakítása januárban kezdődhet meg - mondta Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners (VCP) képviselője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A vegyipari vállalat egyik tulajdonosa, a VCP képviselője elmondta: a BorsodChemre tett vételi ajánlat elfogadási időszaka december 15-én jár le, a pénzügyi zárásra december 22-én kerül sor.

A Permira befektetési társasághoz tartozó First Chemical Holding Vagyonkezelő Kft. szeptemberben tett nyilvános vételi ajánlatot a BorsodChem valamennyi részvényére 3 000 forintos árfolyamon. A Vienna
Captial Partners azonban 13 százalékos tulajdonrészt szerez a First Chemical Holding Kft.-ben, ezen keresztül közvetett tulajdonosa marad a BorsodChemnek.

A kockázati tőketársaságnak mintegy 228,54 milliárd forintba kerül a BorsodChem összes részvényének felvásárlása.

A Permira támogatja a BorsodChem vezetése által kidolgozott és elfogadott, mintegy 500 millió eurós fejlesztési tervet. Thomas Jetter, a Permira csoport vegyipari divíziójának vezetője elmondta: a beruházás befejezése körül szállna ki a kockázati tőke társaság a BorsodChemből. Annak a lehetősége is felmerül, hogy akkor majd a tőzsdén értékesítenék a most megszerzendő részvényeket.

A Permira képviselőjének szavai szerint a "kiszállás" függ a tervezett átalakítások sikerétől, attól, hogy sikerül-e 2010-2011-ig a BorsodChem két termékének, az úgynevezett TDI és MDI kapacitásának megduplázása, valamint hogy sikerül-e a BorsodChemet regionális szereplőből "valódi európai vállalattá" alakítani.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) november 7-én hagyta jóvá a BorsodChem részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot, így november 9-től részvényenként 3000 forinton lehet felajánlani a vegyipari papírt a Permira alapokhoz tartozó First Chemical Holdingnak. Az Európai Bizottság november 9-én engedélyezte a tranzakciót.

A holding - a Permira leányvállalata, a Kikkolux csoport és a VCP csoport nevében - szeptember 19-én tett nyilvános vételi ajánlatot a vegyipari társaság valamennyi részvényére.

A vételi ajánlatot megelőzően a Kikkolux július 6-án vételi opciós megállapodást kötött a BorsodChem összesen 52 százalékát birtokló két nagy tulajdonossal, a Megdet Rahimkulov érdekeltségében lévő Firthlion Limiteddel és a VCP csoporttal. Később módosított megállapodás szerint a sikeres felvásárlás esetén a VCP eladja a BorsodChem részvényeit, de közvetve tulajdonos marad a magyar vegyipari cégben, a Firthlion közvetlen vagy közvetett tulajdonlása viszont megszűnik.

A BorsodChem Nyrt. az első háromnegyedévben 4,772 milliárd forint nettó nyereséget ért el, 54 százalékkal kevesebbet az előző év azonos időszakinál, mert a társaság devizahiteleken 4,9 milliárd forint nem realizált árfolyamveszteséget számolt el.