Újra módosítják a gyógyszertörvényt

2006.11.15. 9:07

Vélhetően módosítják a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek a gyógyszergyártói befizetésekről szóló paragrafusát a jövő hétfői parlamenti zárószavazáskor. Az innovatív készítményeket forgalmazó külföldi gyártók szerint ugyanis a törvény e passzusa diszkriminatív.

Szakértői egyeztetések folynak a gyógyszertörvény, a gyógyszergyártói befizetésekről szóló passzusának módosításáról, melyet a héten hagytak jóvá, írja a Világgazdaság. A változtatásra azért kerülhet sor, mert az elsősorban innovatív készítményeket forgalmazó külföldi gyártók ezt a paragrafust diszkriminatívnak tartják a hazai cégek javára.

A hétfőn megszavazott elgondolás szerint a cégek ezer forint gyógyszerdobozárig, a hozzáadott tb-támogatás 9, 2000-ig 17 és a fölött 19 százalékát fizetnék az egészségbiztosítónak. Az innovatív szerek, melyeket elsősorban külföldi vállalatok forgalmaznak, a felső árkategóriába tartoznak.

A múlt héten a parlament egészségügyi bizottsága három, a gyógyszercégek befizetéseire vonatkozó módosító indítványról szavazott. A gazdasági tárca javaslata szerint a fix összeggel támogatott szerek után 8, a többi után, sávosan 8-25 százalék lett volna a cégbefizetés, a felső értéket a 4500 forintos dobozdíjnál húzták meg, ám e készítményeket elsősorban szintén a külföldi gyártók forgalmazzák. Az indítványt a hazai ipar védelmével indokolták, ez azonban ellentétes az EU előírásával, miszerint árut eredete szerint tilos megkülönböztetni.

Az egészségügyi tárca eredeti tervében a fix összegű tb-támogatást kapó orvosságok után 14, a többi után 16 százalékot fizettek volna. Molnár Lajos az indítvány ellen voksolt, vélhetőleg attól tartva, hogy az innovatív készítményeket kivonják a piacról. A harmadik, a parlament által megszavazott változatot most módosítják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK