Hamarosan kezdődik a kukoricaper

2006.11.16. 7:26

Pert indít a magyar kormány az Európai Bíróságnál a kukorica intervenciós szabályozása miatt - döntött tegnap a kabinet.

A keresetet az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságához a hazai gabonatermelőket hátrányosan érintő, november 1-jétől alkalmazandó európai uniós rendelet megsemmisítése érdekében nyújtja be a kormány. Az Európai Bizottság által október 18-án elfogadott rendelet ugyanis úgy módosította a kukorica intervenciós minőségi követelményeit, hogy azzal jelentős és indokolatlan hátrányt okozott a magyar gabonatermelő gazdáknak - írja a Napi Gazdaság.

Az idei év ugyan kegyes volt a hazai kukoricatermelőkhöz, így termésük jó része még a szigorúbb feltételeknek is megfelelne - amennyiben intervencióra ajánlanák fel. Más kérdés, hogy kedvezőtlen időjárás esetén ez nem lenne így. Jövő évtől azonban a szigorúbb feltételeket figyelembe vevő fajtaválasztással is lehet már megfelelőbb irányba befolyásolni a termés paramétereit. Ráadásul az idén az intervenciós minősítési költségek miatt jelenleg érdemesebb a piacon értékesíteni az árut - a tonnánkénti kukoricaárak 26-30 ezer forint körüliek, azaz magasabbak a 101,31 eurós intervenciós árnál -, mint felajánlani intervencióra, azaz az intervenció elérte piacszabályozási célját, betölti árszabályozó szerepét.

Ezt még nemigen lehetett sejteni október 10-én, amikor Gyurcsány Ferenc levélben fordult José Manuel Barrosóhoz, és kérte az uniós rendelet felfüggesztését, illetve visszavonását. Magyarország már akkor kilátásba helyezte: ha a rendelet hatályba lép, jogi útra tereli az ügyet. Az agrártárca érveire támaszkodva az igazságügyi és a külügyi tárca együtt készítette el a peranyagot, a keresetet a Külügyminisztérium a napokban nyújtja be az Európai Bíróságnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK