A háztartási gépek piacán akár 3-4 százalékos növekedés is bekövetkezhet idén, mivel a megszorítások még nem érzékeltetik hatásukat, tette közzé az Electrolux.

Az Electrolux Lehel Kft. várakozása szerint legalább 3-4 százalékkal bővül idén a háztartásigép-piac, amelynek forgalma év végre elérheti a 65-75 milliárd forintot. Belényesi Zsolt, a társaság értékesítési divíziójának igazgatója elmondta: a társaság korábban 1 százalék körülire várta a bővülést, ám a tapasztalatok szerint a megszorítások még nem érzékeltetik hatásukat a piacon, sőt, mintha a fogyasztók előre hozták volna vásárlásaikat.

A svéd társaság másfél évtizede van jelen Magyarországon. Az Electrolux Lehel Kft. 2005-ben 133 milliárd forint árbevételt ért el, amely 21 százalékkal, 23 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit. Idén az árbevétel a tervek szerint várhatóan eléri a 155 milliárd forintot. A társaság a Magyarországon gyártott termékek nagyobb részét külföldön értékesíti.

Az árbevétel növelését részben az is segíti, hogy a társaság folyamatosan új termékekkel jelenik meg a piacon, legutóbb például a bemutatta a világ első vasaláskönnyítő szárítógépét. A szárítógép fogyasztói ára mintegy 250 ezer forint, s a következő egy évben legfeljebb 150 darab eladását tervezi belőle a magyar piacon a társaság. A gépről Belényesi Zsolt elmondta: kifejlesztését az is motiválta, hogy a felmérések szerint a háziasszonyok szerint a vasalás a legutálatosabb házimunka, s az európaiak 88,5 százaléka szeretne megszabadulni e tevékenységtől.