A fogyasztók fizetik ki a gáztárolót

2006.11.22. 8:32

Ma dönt a Biztonsági Földgáztároló Zrt. bírálóbizottsága, hogy a Mol Nyrt. vagy az E.On Storage Zrt. közül melyiket javasolja az 1,2 milliárd köbméteres, 150 milliárd forintos stratégiai gáztárolótender győztesének. A számlát a fogyasztók fizetik, bár tárolót egyik versenyzőnek sem áll szándékában építeni.

A német tulajdonú E.On ajánlata inflációkövető, de fix feltételek mellett harminchárom évre bérbe adná az államnak a tárolót. A magyar Mol Nyrt. pályamunkája viszont vegyes vállalati formában hozná létre és működtetné a tárolót. A tárolásra létrehozandó vállalkozásból - így annak majdani bevételéből is - 30 százalékot átengedne az államnak. Az állami hányadon keresztül ráadásul mód nyílhat a stratégiai tárolócég közvetlen befolyásolására - írja a Világgazdaság.

A Mol drágábban, köbméterenként 10,5 forintért vállalná a stratégiai gázkészlet éves tárolását, az E.On 8,3 forintért. A Mol győzelmével évi 12,6 milliárd forintos tárolási díj épül be a hazai gázárakba, ha az E.On nyer, akkor 9,96 milliárd. Viszont a Mol bevételéből 30 százalék az állam, mint résztulajdonos markát ütné.

Egy dolog azonban közös: egyik cég sem épít gáztárolót. A Mol ajánlata szerint a jelenleg is működő szőregi gázlelőhelyet alakítaná át a fenti célra, párnagázként benne hagyva 2,5 milliárd köbméter gázt.

Az E.On a Moltól megvásárolt, öt tároló közül a hajdúszoboszlói és a zsanai kapacitását növelné összesen 1,2 milliárd köbméterrel. A tárolókhoz azonban még vezetékeket kell építenie, amire vélhetőleg éppen a Mol cégét kell majd felkérnie.

KAPCSOLÓDÓ CIKK