A gyógyszergyártók Sólyom segítségét kérik

2006.11.22. 10:05

A gyógyszergyártók arra kérik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy az Alkotmánybíróságtól kérjen előzetes normakontrollt a parlament által hétfőn elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény aláírása előtt.

A jogszabály hátrányosan érinti az olcsóbb, generikus termékek gyártóit, valamint rontja a magyarországi gyógyszeripar versenyképességét, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) és a Generikus Egyesület szerint. Mindkét érdekvédelmi szervezet további jogi lépéseket helyezett kilátásba - írja a Napi Gazdaság.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) a törvényt kedvezőbbnek ítéli az eredeti elképzeléseknél, a végleges változatból kikerültek az uniós jogszabályokat sértő hibák, ám az egyesületnek további jogi fenntartásai vannak a gyártókat terhelő, úgynevezett sávos befizetéssel kapcsolatban.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nem valószínű, hogy a köztársasági elnöknél megakadna a törvény. Hozzátette: a vény nélküli készítmények forgalmazásának liberalizációja a piaci versenyhez vezető út egyik fontos mérföldköve, mivel így kialakul a patikák között eddig nem létező konkurenciaharc. A készítményeket az új kereskedők megjelenésével bármikor meg lehet vásárolni, és hétvégi vagy éjszakai felárat sem kell fizetni értük.

Az új szabályozás nagyjából 150, recept nélkül kapható készítményt érint. Eleinte az új kereskedők valószínűleg csak azokat a gyógyszereket listázzák be, amelyekre valóban napi igény mutatkozik, így a vásárlók egy részükért kénytelenek lesznek továbbra is a patikába menni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK