Egyetlen nap vásárlás nélkül

2006.11.24. 7:05

A karácsonyi bevásárlási láz előtt egy nap gondolkodási időt kérnek a civil szervezetek: november utolsó péntekén van a Ne Vásárolj Semmit Nap. A fogyasztói böjt célja a vásárlási szokások megváltoztatása.

A szervezők a civilizációnk által diktált túlfogyasztás számtalan káros környezeti és társadalmi következményére szeretnék felhívni a figyelmet. Az átgondolatlan vásárlások, a csomagolóanyagok, és vegyszerek túlzott használata miatt folyamatosan közeledünk egy ökológiai katasztrófa felé. Ezt a környezetvédők szerint a biológiai lábnyom, vagyis az egy ember szükségleteit fedező földterület folyamatos növekedése is kiválóan bizonyítja.

A vásárlás célja a valós szükségletek kielégítése és nem az örömszerzés - vélik a tudatos vásárlók. A fogyasztás növekedése ráadásul nem okoz boldogságot sem, hiszen a mértékveszés miatt a kisebb dolgoknak alig tudunk örülni, a reklámok és a valódi igények közötti szakadék pedig egyre szélesebb. A modern vásárlási szokások tehát nem csak a környezetet, de az emberi pszichét is erősen terhelik a civilek szerint.

A Ne Vásárolj Semmit Napon egyszerű a feladat: egy napig azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek nem kerülnek pénzbe. A cél azonban egy tudatos vásárlói magatartás fokozatos kiépítése: meggondoltabb, tudatosabb cselekvésre ösztönözni a fogyasztót, annak érdekében, hogy csak a valós szükségleteiket kielégítő termékeket vásároljanak meg.

A kezdeményezés eredetileg Kanadából indult, 1992-ben. A kampányt Magyarországon a Reflex és más természetvédelmi egyesületek, valamint a Tudatos Vásárlók Egyesülete szervezi, immár hetedszer. Az aktivisták persze nem maradnak passzívak: nem vásárolnak, viszont előadásokat tartanak a tudatos és etikus fogyasztásról, környezetvédelmi konferenciát és demonstrációkat rendeznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK