Jövőre jelentősen bővülnek az APEH feladatai

2006.11.23. 18:12

Jövőre jelentősen bővülnek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) feladatai, és változik az adóhatóság szervezeti felépítése is - mondta el Juhász István, az APEH elnökhelyettese a KPMG csütörtöki adókonferenciáján.

Az egyik jelentős plusz feladat, hogy a kormány az eddigi évi 500-600 vagyonosodási vizsgálattal szemben jövőre 10 ezer ilyen vizsgálatot vár el az adóhatóságtól, amihez kapacitást is kap, létszáma 500 fővel bővül. A vizsgálandó alanyok kiválasztásához szükséges információkat az adóhivatal a bevallásokra, adatszolgáltatásokra (tagi kölcsön, tőkebetét), közhiteles nyilvántartásokra (ingatlan-, gépjármű-, úszólétesítmény-, légijármű-, cégnyilvántartások), társhatósági jelzésekre (például rendőrség, vámhatóság, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) és egyéb adatokra (például bejelentések) támaszkodva szerzi.

Az utóbbival kapcsolatban az elnökhelyettes megjegyezte: a sajtó túlértékeli a közérdekű bejelentések szerepét. Mint elmondta, a kiválasztáson alapuló vizsgálatok eredményessége sokkal jobb, meghaladja a 70 százalékot, míg a bejelentés nyomán indított vizsgálatoknál nem éri el a 30 százalékot. A valótlan nyilatkozatok esetén elhúzódnak a vizsgálatok, de ilyenkor is eredménnyel zárulnak. Az eddigi vagyonosodási vizsgálatok nyomán az átlagos megállapítás összege meghaladta a 10 millió forintot. A vizsgálatok kiterjesztésére az APEH oktatással, tananyagokkal készíti fel munkatársait.

Az elektronikus bevallás kiterjesztése valamennyi munkáltatóra és kifizetőre nagy kihívás lesz 2007 januárjától az APEH számára. Ezzel kapcsolatban Juhász felhívta a figyelmet: jövőre számos kedvezmény segíti a "kicsiket" abban, hogy ehhez könyvelőcég segítségét vegyék igénybe.

A színlelt szerződésekkel - az ezekre vonatkozó moratórium június 30-án járt le - ugyanakkor úgy tűnik, jövőre nem lesz sok dolga az adóhatóságnak. Mint Juhász István elmondta, a korábban ellenőrzött körben a színlelt szerződések zömét átalakították, az esetek alig 10 százalékában szüntették meg a szerződést. Az érintettek több milliárd forintnyi jogkövetkezmény alól mentesültek. Azok, akik a pereskedést választották, nem jártak jól, az adóhatóság ellen indított perekben ugyanis az utóbbi időben mindig az APEH javára ítélt a bíróság - derült ki.

A transzferárakkal kapcsolatos vizsgálatok jövőre is sok munkát adnak a revizoroknak. Tavaly 446 ilyen vizsgálatot végzett az adóhatóság, elsősorban prevenciós jelleggel, figyelemfelhívó céllal, az idén már 540-et - mondta Juhász István. A vizsgálatok mintegy harmada megállapítással zárult, de nem mindig a szokásos piaci ár megállapításához kapcsolódóan, hanem adóhiány (áfa) miatt. Az APEH tapasztalatai szerint a nyilvántartásokat vezetik a cégek, a kapcsolt vállalkozásokat azonban gyakran nem jelentik be. A közvetett vizsgálat felderítése az elnökhelyettes szerint nehéz, az ellenőrzések gyakran elhúzódnak, különösen ha nemzetközi kapcsolatok is vannak.

A dupla járulékalappal kapcsolatban Juhász felhívta a figyelmet arra, hogy az erre vonatkozó bejelentést az elektronikus bevallás helyettesíti. Mint elmondta, nagyon sok bejelentés érkezett, de még több százezer olyan foglalkoztatott van, akinek a jövedelme nem éri el a minimálbér dupláját, munkáltatója ezt mégsem jelentette be.

Az APEH területi igazgatóságainak száma jövőre 23-ról 7-re csökken. Lesz egy központi igazgatóság is, amely az országos illetékességű ügyeket kezeli, s hozzá tartozik majd a 650 kiemelt adózó (2,2 milliárd forint adóvonzattal). Ez az igazgatóság központosított ellenőrzést végezhet, kezdeményezhet, s magához vonhat ügyeket, mint például a nemzetközi ügyek, kapcsolt vállalkozások, színlelt szerződések; egyes esetekben pedig kizárólagos illetékessége lesz.

Jövőre az APEH-ba integrálódnak az illetékhivatalok. Az adóhatóság arra törekszik, hogy az ügyfelek ne érzékeljék az átalakulást, ezért szeretnék az ügyfélszolgálati tevékenységet minél gyorsabban integrálni. Az APEH 2008-ra szeretne egységes illetékeljárást kialakítani.

Az adóhivatalba integrálódik a Szerencsejáték Felügyelet is. Ennek kapcsán az adóhatóságnak olyan sajátos feladatoknak kell majd megfelelnie, mint a játékosok védelme, a koncessziós tevékenység vagy például a szabálysértési eljárások lefolytatása.

A jövő évtől az adóhatósághoz érkeznek a foglalkoztatotti bejelentések is. Az APEH haladéktalanul feldolgozza a bejelentéseket, és naponta akár többször átküldi elektronikusan az adatokat az OEP-hez és az OMMF-hez - ígérte az elnökhelyettes.

A magán-nyugdíjpénztári bevallásokat és befizetéseket is az APEH fogadja majd 2007-től. Ez a változás Juhász István szerint a munkáltatóknak és a pénztáraknak nagy könnyebbséget, az adóhivatalnak pedig kicsivel több munkát jelent. A pénztári befizetéseket nem lehet majd más adószámlára átvezetni, de a tévesen pénztári számlára utalt adót visszaveszik majd.

Bár szó volt róla, nem szűnt meg az adam, vagyis az adóhatósági adómegállapítás, csak a munkáltatói adóelszámolás. A munkáltatók azért nem maradtak feladat nélkül, ugyanis nekik kell majd a nyilatkozatokat átvenniük és továbbítaniuk az adóhatósághoz - derült ki.

A szokásos piaci ár hatósági megállapítása is az adóhivatalnál kötött ki végül, bár sokáig úgy volt, hogy a Pénzügyminisztérium feladata lesz. Az APEH egyeztet majd a külföldi adóhatóságokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK