Csökkenő kedvezmények a biztosításoknál

2006.11.24. 8:21

Még ebben az évben érdemes lépniük azoknak a befektetőknek, akiknek jelenleg nincs hosszabb futamidejű élet- vagy nyugdíjbiztosítása, azonban nem szeretnének kimaradni az év végi - akár százezer forintos - biztosítási adókedvezményből - olvasható a Világgazdaságban.

Jelentősen szigorodnak ugyanis a biztosítások után igényelhető adókedvezmény feltételei, mivel jövő évtől csupán a legfeljebb 3,9 millió forint éves keresetű ügyfelek juthatnak hozzá a személyi jövedelemadó-kedvezményhez - hívta fel a figyelmet Gaál Csaba, az OTP-Garancia Biztosító életbiztosítási főosztályvezetője.

A létező engedmény maximális mértékéhez jelenleg a társaságok azon ügyfelei juthatnak hozzá, akik tízéves vagy annál hosszabb futamidővel élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötöttek, legalább 500 ezer forint értékben fizettek be biztosítási díjat, éves jövedelmük hatmillió forintnál kevesebb, valamint nem érvényesítenek felnőttképzéshez, Sulinethez, adományhoz, őstermelői, szellemi tevékenységhez kapcsolódóan további adókedvezményeket.

Adójukat csupán a 6,5 millió forint feletti éves jövedelműek nem csökkenthetik ezen a módon, míg a 6 és 6,5 millió forint közötti keresetűek kedvezménye jövedelmüknek megfelelően, sávosan csökken.

Azoknak, akik jövőre már elesnének a kedvezmény adta lehetőségtől, különböző megtakarítási formákat kínálnak az egyes biztosítók: az ING Biztosító euróalapú unit-linked terméket javasol ügyfeleinek, amely köthető egyszeri, de akár folyamatos díjasként is - mivel utóbbinál is lehetőség van nagyobb egyszeri befizetésekre.

Az egyszeri díjas biztosítások között unit-linked és hagyományos biztosítások közül választhatnak az ügyfelek, annak megfelelően, hogy maguk szeretnék kialakítani a hozam- és befektetési kockázat tükrében a befektetési portfóliójukat, vagy pedig előre garantált hozamra, alacsony kockázatra vágynak, de beérik befektetésük szerényebb teljesítményével is - emelte ki Ribényi Ákos, a Generali-Providencia személybiztosítási osztályvezetője.

Az Allianz Hungária is elsősorban egyszeri díjas unit-linked termékeit ajánlja, mivel ezeknél a megfelelő költségszerkezetnek is kiemelkedő jelentősége van, hiszen a befektetésen termelődő hozam csupán az érem egyik oldala: az ügyfeleket egyre jobban foglalkoztatja az, hogy a költségek levonása után mennyi lesz a tényleges tőkenövekmény.

Ha azonban a befektető hamarabb veszi ki a pénzét, akkor adó-visszafizetési kötelezettség terhelheti, ha az engedményt megalapozó befizetés évének utolsó napjától számítva még nem telt el három év a kivétig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK