Jövedéki adó az interneten rendelt alkoholra

2006.11.24. 7:58

Csak az az importált ital és dohányáru mentes a jövedéki adótól, amelyet az állampolgár saját maga szállított saját maga számára - döntött az Európai Bíróság. Az Európai Bizottság módosítaná a szabályt.

Az Európai Bíróság szerint egy másik tagállamban vásárolt termék a vevő hazájában is jövedéki adó alá esik, ha az nem a saját szükségletére szolgál, és nem saját maga fuvarozza. A luxemburgi bíróság ítéletével azok a tagállamok járnak (egyelőre) jól, ahol az átlagosnál magasabb a szeszes italokra vagy a dohányárukra kirótt jövedéki adó - írja a Napi Gazdaság.

Ezeknek az országoknak az érdekeit ugyanis sérti, hogy a fogyasztók az interneten keresztül az alacsonyabb adójú országokból szerzik be szükségletüket. Nagy-Britanniában például a bevásárlóturizmus évente már így is több mint egymilliárd font kárt okoz az államkasszának.

A bíróság előtti konkrét ügyben egy holland borbarátok klubjának vezetője nem értett egyet azzal, hogy a holland hatóságok jövedéki adóval sújtották a klub részére, nem kereskedelmi célra Franciaországból beszerzett italt.

A bíróság szerint a mentességet lehetővé tevő EU-szabály egyértelmű: csak a személyes fogyasztású és saját fuvarozású árukra vonatkozik. A taláros testület mindazonáltal hozzáfűzi az ítélethez, hogy a szabály tágabb értelmezéséhez az Európai Bizottságnak kezdeményeznie kell a direktíva módosítását.

Az adópolitikáért felelős Kovács László biztos szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bizottság - elismerve a szabály hatálybalépése óta történt változásokat - két esztendeje javasolta a módosítást, amely lehetővé tenné, hogy ne ragaszkodjanak a személyes fuvarhoz.

Csakhogy az adópolitikai törvénykezéshez a tagállamok egyhangú egyetértése szükséges, márpedig azok az országok, amelyeket a liberálisabb szabályozás hátrányosan érintene, nem járulnak hozzá a változtatáshoz.

Bár a szóvivő nem akarta megnevezni a blokkoló tagállamokat, nyílt titok, hogy London mellett Stockholm, Helsinki és Koppenhága félt attól, hogy számukra esetleg negatív kimenetelű ítélet születik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK