A svájci szavazók többsége támogatta azt a törvényjavaslatot, hogy az ország nyújtson gazdasági támogatást az EU 10 új tagállamának, szorosabbra fűzve ezáltal az együttműködést az Európai Unióval, amelynek nem tagja.

A Reuters jelentése a szavazók mintegy 53 százaléka támágatta a tervet. Még a vasárnapi szavazást megelőző felmérések szerint a 4,8 millió szavazati joggal rendelkező svájci többsége támogatta az elképzelést.

A kormány törvénytervezete szerint Svájc a következő öt évben 1 milliárd frankot (620 millió euró) nyújt a 2004 májusában az EU-hoz csatlakozott nyolc kelet-európai és két mediterrán országnak. Az összeg mintegy a felét, 489 millió frankot Lengyelország kapja. A második legtöbbet Magyarország, 131 millió frankot. Csehország 110 millió frank támogatáshoz jut.

A nacionalista Svájci Néppárt ((SVP), amely a legnagyobb párt a parlamentben, kezdettől ellenezte a kormánytervet és összegyűjtve a szükséges 50 ezer aláírást népszavazása bocsátotta azt.

A kormánytervet ellenzők szerint Svájc, amely nem tagja az EU-nak, gyakorlatilag megfizeti a bővítést és ezzel veszélyes precedenst teremt, ha Brüsszel követeléssekkel állna elő. A támogatók viszont úgy érveltek, hogy a nyertesek végeredményben a svájci cégek lesznek, mert a jövőben fontos kereskedelmi partnerekké válhatnak a megerősödő kelet-európai vállalatok.

A támogatás révén mérséklődnek a kelet-európai jövedelemkülönbségek, és ezáltal csökken azoknak a száma, akik Svájcban akarnak az ottaninál alacsonyabb bérért munkát vállalni.